Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Curchi

În duminica dinaintea praznicului cel dumnezeiesc al Botezului Domnului, când întreaga suflare creștinească se pregătește pentru a întâmpina aşa cum se cuvine marele praznic al Botezului Domnului Iisus Hristos în râul Iordan săvârşit de către proorocul Ioan Botezătorul, slujitorii Sfintei Mănăstiri Curchi, în frunte cu PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, Exarh al Mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Protopop de Orhei, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După ce a rostit cuvântul de învăţătură la sfârșitul Sfintei Liturghii, PC Părinte Arhimandrit Siluan a vorbit celor de față despre pregătirea pentru praznicul Botezului Domnului, îndemnându-i totodată pe credincioși să participe la Sfintele slujbe ale praznicului Arătării Domnului sau Bobotezei. De asemenea, Părintele Arhimandrit Siluan a susținut că venirea preotului cu apa sfințită în ajunul și în ziua Botezului Domnului în casele oamenilor înseamnă o binecuvântare deosebită, aceasta fiind drept o reîmprospătare a harului Botezului creștin.

Amintim că Biserica Ortodoxă se află mâine, luni, 5/18 ianuarie 2016, în Ajunul Praznicului Botezului Domnului, rânduită ca zi de post aspru. În această zi sunt săvârșite rânduieli liturgice speciale, precum Rânduiala Ceasurilor Împărătești, slujbe care se săvârșesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: în Vinerea Mare, în Ajunul Nașterii Domnului și în Ajunul Bobotezei. În vechime, la „Ceasurile împărătești ale Botezului Domnului” asistau împărații bizantini și demnitarii lor de la Constantinopol, iar la noi, mai târziu, domnitorii cu toată curtea și protipendada din capitala țării.

Tot în ziua Ajunului Bobotezei, după Rânduiala Ceasurilor Împărătești se va săvârși Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Sărbătorii Botezului Domnului, după care se va oficia slujba Aghesmei mari.

Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în Ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvântează casele credincioșilor, cât și în ziua Sărbătorii Botezului Domnului, marți, 6/19 ianuarie 2016, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, pentru credincioșii care vor duce agheasma în case și gospodării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *