Duminica a XII-a după Cincizecime la Mănăstirea Curchi

PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari),Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, a oficiat în Duminica a XII-a după Cincizecime și a cinstirii Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înainte-Mergătorul Domnului Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” a mănăstirii Curchi, în fruntea soborului de slujitori ai acestui așezământ şi în prezenţa mulţimii credincioşilor.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Stareț a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre importanța sărbătorii de astăzi: „Biserica noastră prăznuieşte astăzi pe cel dintâi model de viață călugărească, pe Sfântul Ioan Înainte-Mergătorul Domnului. Ne aflăm la sărbătoarea celui mai mare sfânt, după Maica Domnului. Îi pomenim naşterea şi soborul, dar îi cinstim în mod deosebit sfârşitul său mucenicesc, căci Sfântul Ioan este cel care L-a arătat lumii pe Mântuitorul Hristos, este cu adevărat apostolul pocăinţei; de la el au învăţat şi primii apostoli cum se poate apropia cineva de Mântuitorul lumii.

După Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea cea mai înaltă, aceea de a-L boteza pe Mântuitorul. Nu L-a botezat cum ne botezăm noi, spre iertarea păcatelor, ci L-a botezat spre arătarea Preasfintei Treimi. De aceea, el mărturiseşte credinţa în Sfânta Treime. De asemenea, Sfântul Ioan, are cea mai pilduitoare viaţă. Viaţa sa se deosebeşte de a tuturor oamenilor, tocmai de aceea a fost vrednic să boteze pe Mântuitorul lumii, căci viaţa sa a fost o jertfă şi o asceză perpetuă”, a menționat Părintele Arhim. Siluan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *