Cuviosul Ioan Scărarul sărbătorit la Mănăstirea Curchi

În Duminica a IV-a din Postul Mare, „a Sfântului Ioan Scărarul”, Arhimandritul Siluan (Șalari), Starețul Mănăstirii Curchi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învăţătură adresat  celor prezenți la finalul slujbei, PC Părinte Arhim. a vorbit despre pericopa evanghelică duminicală, care relatează una din minunile Mântuitorului Iisus Hristos, vindecarea unui fiu lunatic, şi despre viaţa şi învăţătura Sfântul Ioan Scărarul.

Părintele Arhimandrit, a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din cele două pericope evanghelice: „Suntem în a IV-a Duminică din Postul Mare şi fiecare duminică a Păresimilor este un popas duhovnicesc. Astăzi Biserica ne pune înainte, pe de o parte rostul credinţei noastre în Dumnezeu, iar pe de altă parte mijlocirea şi puterea rugăciunii sfinţilor în viaţa noastră, care intermediază de fapt lucrarea noastră înaintea Sfintei Treimi şi ne dă ajutor ca să biruim toate ispitele şi încercările ce vin din lume. Aşadar, ne vindecăm şi primim darul de la Dumnezeu, dacă noi credem cu adevărat în El, dacă postim şi ne rugăm cu tărie şi credinţă că Domnul este cel care ne dăruieşte totul şi lucrează prin noi, iar puterea ce o avem ca oameni vine numai de la Hristos Domnul prin harul Său.

Să ne rugăm neîncetat, să postim, să ne ostenim în ajutorarea semenilor noştri aflaţi în nevoi, aşa cum ne învaţă de afltfel şi Sfântul Ioan Scărarul pe care îl cinstim în fiecare an în Duminica a IV-a din Postul Mare – ne dă pildă tuturor creştinilor ca să urcăm treaptă cu treaptă în viaţa aceasta pământească către Împărăţia lui Dumnezeu.

Luând aminte la cartea Sfântului Ioan Scărarul şi preocupându-ne de rugăciune şi de post, cum ne îndeamnă Mântuitorul în Evanghelia de astăzi, vom putea să aducem vindecare sufletelor noastre care sunt precum copilul cel aflat în mare primejdie. Şi dacă vom reuşi să vindecăm sufletul nostru, vom avea cu certitudine fericire împreună cu sfinţii în Împărăţia cea veşnică a Tatălui Ceresc”, a subliniat Părintele Arhim SILUAN (Șalari).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *