„Braţele părinteşti sârguieşte a le deschide mie…“ Tundere în monahism la Mănăstirea Curchi

„Braţele părinteşti sârguieşte a le deschide mie, că în desfrânări am cheltuit viaţa mea. Spre bogăţia cea necheltuită a îndurărilor tale căutând acum, Mântuitorule, nu trece cu vederea inima mea cea sărăcită, căci către Tine, Doamne, cu umilinţă strig: greşit-am, Părinte, la cer şi înaintea Ta!” (Troparul care se cântă la slujba tunderii în monahism)

În seara zilei de sâmbătă, 01 iulie 2023, după slujba Privegherii oficiată la Sfânta Mănăstire Curchi, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit tunderea în monahism a fratelui Sergiu Crudu, avându-i naşi de călugărie pe Preasfinţitul Ioan, Episcop de Soroca, Arhim. Filaret (Cuzmin), Arhim. Irinarh (Costru),  Arhim. Nectarie (Herman), Schiarhim. Ieremia (Stoian), Arhim. Cozma (Ceaglei) și Arhim. Iov (Cristea).

Monahul a primit numele Macarie, în cinstea Sfântului Macarie cel Mare.

Monahul Macarie a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar în prezent este doctorand al Facultății de Teologie și Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Orheiului a vorbit despre calea monahală, frumusețea și greutățile ei. „Dumnezeu îi oferă omului mai multe căi de mântuire, iar una dintre ele este calea monahală, cea asemănătoare îngerilor. Viața monahală este mucenice fără sânge, ne spun Părinții Bisercii. Este o viață de slujire lui Dumnezeu, de rugăciune pentru întreaga lume. De astăzi, părintele Macarie a intrat în ceata monahală, cea asemenea îngerilor, de a sluji și a lumina oamenilor. Dumnezeu să-l sprijine și să-l ajute să parcurgă această cale spre mântuire,”a menționat Ierarhul Orheiului.

La final, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, i-a dorit monahului Macarie o călugărie rodnică. „Monahii sunt rugători pentru toată lumea, să nu-i dezămăgim pe toți acei care nădăjduiec întru noi. Mântuiește-te înru Domnul, părinte Macarie! Și roagă-te, roagă-te pentru IPS Mitropolit Vladimir, cârmaciul Bisericii noastre, și pentru noi toți ca să păstrăm unitatea duhului, într-o legătură a păcii,” l-a îndemnat Preasfinția Sa pe călugărul Macarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *