În atenția clerului și credincioșilor! Îndrumări pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)

Având în vedere că la 11 martie 2020, directorul general al OMS a anunțat evoluția epidemiei COVID-19 drept una pandemică și în contextul extensiei epidemiei Coronavirus (COVID 19) pe teritoriul țării noastre, venim cu următoarele îndrumări:

  • Se reiterează îndemnul la rugăciune adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, pentru paza și grabnica însănătoșire a persoanelor aflate în suferință în urma contaminării cu Coronavirus și pentru membrii familiilor acestora, precum și pentru paza și ajutorul tuturor cadrelor medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi.
  • Se reiterează recomandarea către toți clericii, monahii și credincioșii, de a se respecta cu strictețe prevederile Ordonanțelor emise de către instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare, precum și toate recomandările Ministerului Sănătății, în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.
  • În ziua de Duminică, 15 martie 2020, toate bisericile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova vor fi deschise, cu respectarea riguroasă a prevederilor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale, ale administrației publice și sanitare.
  • Afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19);
  • În parohiile care dispun de două sau mai multe altare, slujba Sfintei Liturghii se va săvârși la ore diferite, în cadru restrâns (cu respectarea prevederilor legale în vigoare), urmând ca preoții să rămână, după terminarea slujbei, la dispoziția credincioșilor care, prin purtarea de grijă a consilierilor parohiali, vor putea intra în biserică, în mod eșalonat, cu respectarea numărului maxim recomandat de către oficialitățile publice locale, păstrând distanța de siguranță între persoane (de 1 metru) și ținând cont de măsurile de igienă și de sănătate publică în vigoare.
  • Se reiterează îndemnul către clericii din eparhii, de a adăuga, și pe mai departe, la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc în vreme de orice nevoie și primejdie omenească sau în caz de boli molipsitoare, după cum este rânduit în Liturghier.
  • Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult.
  • În privința subiectului Sfintei Împărtășanii, menționăm că pentru membrii Bisericii Ortodoxe participarea la Sfânta Euharistie și împărtășirea din Potirul Comun al Vieții e permisă nu doar în Postul Mare, ci și în posturile de peste an și chiar în afara posturilor.
  • Până la reluarea cursurilor în școlile de stat, în toate parohiile se suspendă cursurile de cateheză (pentru copii și adulți) și școlile duminicale.
  • Toate întrunirile preoțești protopopiale, precum și toate pelerinajele, excursiile și alte evenimente „care comportă întruniri de persoane ce nu pot garanta respectarea normelor de siguranță” prevăzute de Ministerul Sănătății se suspendă până în data de 23 martie.
  • Bisericile parohiale și mănăstirești vor fi deschise și pe parcursul celei de-a III-a săptămâni a Postului Mare (acolo unde se dispune de spațiul de slujire în exclusivitate), iar programul liturgic și de asistență duhovnicească va fi astfel organizat încât preotul să fie la dispoziția credincioșilor care solicită o rugăciune, spovedanie, sfătuire, etc. În zonele restricționate, preotul se va îngriji de informarea credincioșilor cu privire la condițiile în care aceștia pot primi asistență duhovnicească.Se va asigura, în continuare, asistență religioasă bolnavilor din spitale, acolo unde este permis accesul clericilor noștri.Se va continua asistarea la distanță, prin mijloacele de comunicare online, a credincioșilor aflați în carantină și în zone considerate cu risc epidemiologic.
  • Credincioșii ce prezintă simptome de boală, dar și cei care aparțin grupurilor vulnerabile din punctul de vedere al sănătății, să evite temporar părăsirea locuinței, dacă nu este absolut necesar, să fie și mai atenți la igienă și curățenie minuțioasă, să evite sărutul și îmbrățișarea, pentru protejarea sănătății lor personale, dar și a semenilor lor.
  • Cei care prezintă simptome de boală să apeleze linia telefonică 112, care va oferi informații referitoare la noul coronavirus 24 de ore din 24.

Vă dorim la toți să parcurgeți cealaltă perioadă a Sfântului și Marelui Post în pocăință și iubire ca să ne învrednicim cu toții să participăm la mântuitorul eveniment al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Secretariatul mitropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *