Zahee, coboară-te degrabă căci astăzi în casa ta trebuie să rămân (Luca XIX, 5)

În Duminica lui Zaheu Vameşul, Preacuviosul Părinte SILUAN (Șalari), starețul Mănăstirii Curchi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Zi închinată mărturisirii de credinţă făcută de vameşul Zaheu, numeroși credincioşi s-au adunat   astăzi la Sfânta Mănăstire Curchi.

Serviciul divin a fost săvârșit în prezența numeroșilor creștini care au pășit pragul mănăstirii spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște. Credincioșii prezenți în această oază de spiritualitate au trăit bucuria comuniunii de rugăciune.

PC Părinte în cuvântul Său de învățătură rostit cu acest prilej, referindu-se la pericopa evangheliei, a arătat, pe de o parte, bucuria vameşului Zaheu de a-L fi putut vedea pe Hristos şi de a-L primi în casa sa, iar pe de altă parte bucuria Mântuitorului de a fi găsit mărgăritarul cel de preț pe care l-a curățat şi şlefuit, pe omul Zaheu eliberat de păcat şi adus la starea dinainte de cădere, prin cuvintele: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”.

A mai precizat că „omul nu se poate înălța prin sine, căci doar Dumnezeu este Cel ce înalță. Noi trebuie să ne urcăm în pomul conștiinței celei drepte, care ne arată ce este bine  și rău, să  analizăm faptele noastre pentru a vedea unde suntem pe scara virtuților în raport cu semenii noștri și cu Dumnezeu.

Pocăinţa vameşului Zaheu este un model de pocăinţă pentru toţi creştinii şi este singura cale de îndreptare şi împăcare cu Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.

Să ne îndreptăm privirea spre Mântuitorul Iisus Hristos deoarece El vine în întâmpinarea noastră şi în întâmpinarea oricui este pe drumul păcatului…”, a încheiat Preacuvioșia Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *