Starețul Mănăstirii Curchi a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 17-a după Rusalii

În Duminica a 17-a după Rusalii, 3/16 octombrie 2016, numeroși credincioşi au participat la slujba de la Catedrala cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din cadrul complexului monahal Curchi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PC Părinte Arhim. Siluan Șalari, Starețul așezământului monahal, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală” și Protopop de Orhei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Starețul Mănăstirii a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ce se desprind din aceasta.

„Cuvintele din Evanghelia de astăzi sunt adresate mai întâi Sfinților Apostoli, și apoi nouă tuturor celor ce facem parte astăzi din Sfânta noastră Biserică cea Una Apostolească și Sobornicească. Înainte de a-i trimite la propovăduire Mântuitorul le spune că vor avea mulți împotrivitori și prigonitori, sfătuindu-i să nu se mâhnească pentru aceasta și să tacă, lepădând propovăduirea Evangheliei. Mai mult decât atât, Domnul Hristos îi sfătuiește ca un Părinte ca pe toate acestea să le îndure cu bărbăție, asemenea cum a făcut și El pe Cruce, zicând: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac” (Luca 23,34).

De asemenea, pentru a întări această poruncă a iubirii vrăjmașilor, Mântuitorul le spune: „Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea faceţi-le şi voi lor. Şi dacă-i iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii-i iubesc pe cei care-i iubesc pe ei. Şi dacă le faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii tot aşa fac. Şi dacă daţi cu’mprumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii le dau cu’mprumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai” (Luca 6, 31-34).

Evanghelia ne mai arată că Mântuitorul prezintă și răsplata pentru împlinirea acestei porunci: a fi asemenea lui Dumnezeu – „răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui-Preaînalt” (Luca 6,36), a spus Părintele Arhim. Siluan.

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește astăzi şi pe Sfinții Sfințiți Mucenici Dionisie Areopagitul, Rustic și Elifterie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *