Astăzi, 23 mai/5 aprilie 2016, în ziua prăznuirii Cuviosului Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici (251), cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, slujitorii altarelor din cuprinsul Protopopiatului Orhei au fost primiți la Sfânta Taină a Mărturisirii, care a avut loc în Biserica cu hramul „Sf. Dumitru” din cadrul Mănăstirii Curchi.
Întâlnirea a debutat cu un scurt cuvânt al Protopopului circumscripţiei Orhei, PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală”, care a reînnoit în sufletele preoților învățăturile ce vizează postul adevărat și a dat mai multe îndrumări slijitorilor, coordonând în continuare buna desfăşurare a Sfintei Taine a Mărturisirii păcatelor, la care au luat parte toţi preoţii din cele 6 sectoare ale Protopopiatului, pentru a se pregăti de slăvitul Praznic al „Învierii Domnului”.
După cuvântul Părintelui Protopop, Arhim. Siluan, a urmat rânduiala Spevedaniei, oficiată de către Duhovnicul Protopopiatului, Prot. Mitr. Grigorie Postu.
„Biserica, prin vocea Întâistătătorului ei, ne cheamă pe toţi: ierarhi, preoţi şi credincioşi să depăşim această stare şi să pătrundem prin credinţă şi mai adânc în misterul liturgic pentru ca să ne lăsăm transformaţi de el. Cu totul altfel vom trăi Sf. Liturghie şi celelalte Sf. Taine şi rugăciuni ale Bisericii, atunci când le cunoaştem semnificaţia adâncă şi participăm le ele cu pregătirea pe care o cere sfinţenia lor”, ne învață Mitropolitul Serafim.
Acest lucru îl subliniază și Părintele Dumitru Stăniloae, în cartea sa „Chipul nemuritor al lui Dumnezeu”, că: „Numai printr-o mărturisire deasă devii tot mai mult persoană conştientă de responsabilitatea proprie” şi că „Mărturisirea este un exerciţiu în comunicarea sinceră şi în înălţarea prin smerenie” (Editura Basilica, București, 2013, p.409).
Taina Spovedaniei, acest sacrament terapeutic, ne ajută pe toţi, preoţi şi credincioşi, să rămânem sensibili la harul lui Dumnezeu care este în noi şi să-l înmulţim printr-o creștere a lui prin „credința care lucrează prin iubire” (Galateni 5,6).
„Această angajare începe prin slujirea şi trăirea cu bucurie a Sfintei Liturghii care, deşi mereu aceeaşi în ritualul ei, ne împărtăşeşte atâta har, încât o simţim de fiecare dată nouă. Şi tot harul Sfintei Liturghii prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului ne ajută să facem din toată viaţa noastră o Liturghie continuă”.