Slujire arhierească în Duminica a XXIV-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

„Când ai bogăție, cugetă cum vei îndura cu vrednicie sărăcia. Când ești fericit, cugetă cum vei îndura cu vrednicie nefericirea. Când te laudă oamenii, cugetă cum vei îndura cu vrednicie defăimările lor. Iar în toată viața cugetă cum vei muri cu vrednicie” (Sfântul Nicolae Velimirovici)

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

„Odihnește-te, suflete, mănâncă, bea, veselește-te…” este refrenul suficienței omului. Cum să mănânce și să bea sufletul? Trupul bea și mănâncă rodul țarinilor, nu sufletul. Însă unii dintre noi, când vorbesc de suflet, tot la trup se gândesc. Nu adunarea bunurilor o judecă Hristos, Domnul belșugului, ci concentrarea asupra ei în defavoarea sufletului, dezechilibrul dintre bucuria duhovnicească și veselia unei  bogății care vine de nicăieri, ducând nicăieri.

„Omul care face totul doar pentru viața de aici, nu este deștept, ci nebun. El se aseamănă nebunului, pe care Însuși Domnul l-a numit astfel în predica sa. Domnul l-a numit nebun pe bogatul din pildă, nu pentru că avea mulți bani, pentru că și Avraam era bogat, cel mai bogat de pe vremurile acelea, și necătând la toate acestea raiul se aseamănă cu sânul lui Avraam, cu îmbrățișările lui. Prin urmare, nu bogăția este rea, ci orânduirea acesteia. Ești tu stăpân peste bogăție? O administrezi corect? Daca da, bine. Dar dacă ai devenit sclavul bogăției, atunci ai ars”, – ne spune mitropolitul Atanasie de Limasol.

Dumnezeu le-a oferit și le oferă oamenilor bunătăți nenumărate, cerându-le doar una să nu-și facă din ele idoli, să nu se atașeze de cele pământești, mai mult decât de cele cerești. Unii L-au ascultat, iar alții au rămas bucurându-se de nimicurile lor stricăcioase.

După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic.

„Evanghelia nu condamnă bogăția, ci atașarea de ea. Ne îndeamnă ca primind daruri de la Dumnezeu, să nu uităm să mulțumim pentru ele, să împărțim din darurile primite celor care au nevoie de ajutorul nostru. Toate darurile vin de la Dumnezeu și atunci când omul știe să fie recunoscător și mulțumitor, trăiește în binecuvântarea Domnului. Să lucrăm fapta cea bună, încercând ca nimic să nu devină pentru noi o piedică de a ne apropia și a trăi în Dumnezeu”, a menționat Preasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *