În a VI-a duminică după Rusalii, a Vindecarii slăbănogului din Capernaum – Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Serviciul divin a fost săvârșit în prezența numeroșilor creștini care au pășit pragul mănăstirii Curchi spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru o nouă întâlnire şi comuniune cu Domnul Hristos.
Duminica a VI-a după Rusalii – Vindecarea slăbănogului din Capernaum. Evanghelia ne vorbeşte despre vindecarea unui slăbănog, a unui om paralizat din oraşul Capernaum, care a fost adus la Mântuitorul de prietenii săi pentru a-i fi redată sănătatea trupească şi sufletească. Mântuitorul Hristos îl vindecă pe slăbanog pe fundamentul credinţei altora. Slăbănogul din Capernaum este vindecat pentru credința prietenilor săi. „Și Iisus văzând credința lor”. (Matei 9,2).
Duminica aceasta ne arată, și ne scoate înainte, credinţa celor patru prieteni ai celui vindecat. Domnul Hristos rămâne uimit de credința lor.
În Evanghelia de astăzi, Îl vedem pe Mântuitorul apropiindu-Se cu milă de slăbănogul din Capernaum, pe care l-a întărit cu puterea Sa tămăduitoare. Prin minunea săvârşită Domnul Hristos demonstrează că a fost trimis de Dumnezeu în această lume, pentru ca să ierte şi să vindece, ne arată totodată puterea rugăciunii de mijlocire a lui Hristos pentru om.
Vindecarea uimitoare a slăbănogului din Capernaum arată puterea dumnezeiască a Mântuitorului Hristos de a ierta păcatele, arăta că este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu, Mesia. Prin această minune, Domnul arată că este Creator și al sufletului și al trupului. Vindecă și boala sufletului și boala trupului, iar prin vindecarea celui ce se vede, adică a trupului, face cunoscută și vindecarea celui ce nu se vede, adică a sufletului.
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.