Slujire arhierească de Ajunul Nașterii Domnului la Mănăstirea Curchi

Miercuri, 6 ianuarie 2021, când ne aflăm în Ajunul slăvitului Praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan a oficiat marea vecernie și Dumnezeiasca liturghie a sfântului ierarh Vasile cel Mare la Mănăstirea Curchi.

Ajunul Naşterii Domnului este o zi deosebită din punct de vedere liturgic. Potrivit rânduielii Bisericii noastre, dacă Ajunul Naşterii Domnului Iisus Hristos cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia Praznicului, iar în ziua Sărbătorii Naşterii Domnului se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de 10 ori pe an: în aceste prime cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului şi a Bobotezei şi în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, la 1/14 ianuarie.

Ultima zi a Postului Crăciunului este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până la ceasul al IX-lea, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere în amintirea postului profetului Daniel şi al celor trei tineri din Babilon.

Sfântul Nicolae Velimirovici ne spune: „Hristos pășește ca Mare Voievod al oștii duhovnicești, înconjurat de Îngeri și Sfinți, încoronat de Slavă și Biruință, pășește și întinde mâna mântuirii celor care aruncă cu pietre în El și le dă pește celor ce îi trimit șarpe. Biruința Lui este întărită prin răbdarea Sa dumnezeiască. El nu Se luptă cu potrivnicii Săi, precum doctorul nu se ia la harță cu bolnavii din spital, ci îi vindecă cu răbdare și fără patimă. Ferice de cei care își deschid rănile în fața lui Hristos și se lasă a fi lecuiți!”

Să fim și noi printre aceia care-I vom deschide inima Pruncului Sfânt, pentru a-L primi ca pe Cel mai mare oaspete  din Ceruri, care Singurul este în stare de a ne întări, vindeca și reaîntoarce la devărata noastră menire la care am fost chemați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *