Slujba Privegherii pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului la Mănăstirea Curchi

„Veniți, să ne bucurăm în Domnul, spunând taina ce este de față. Zidul cel despărțitor acum cade; sabia cea de foc se îndepărtează; heruvimul nu mai păzește pomul vieții; iar eu mă împărtășesc din dulceața din rai, de la care m-am îndepărtat, prin neascultare. Că chipul cel neschimbat al Tatălui, pecetea veșniciei Lui, înfățișare de rob primește, ieșind din Maica ce nu știe de nuntă, nesuferind schimbare: că a rămas ce era, Dumnezeu adevărat fiind; și a luat ce nu era, om făcându-Se, din iubire de oameni. Acestuia să strigăm: Cel ce Te-ai născut din Fecioară, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi” (Stihiră la Vecernia Nașterii Domnului)

În ajunul Sărbătorii Naşterii Domnului, joi, 6 ianuarie 2022, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a oficiat slujba Privegherii pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Pentru ca omenirea să trăiască viață nouă, Cuvântul lui Dumnezeu Cel veșnic s-a „deșertat” pe Sine făcându-se întru toate asemenea nouă, afară de păcat (Evrei 4, 15). Hristos devine ceea ce nu era – Om, și rămâne ceea ce era din veșnicie – Dumnezeu. El unește firea omenească cu cea dumnezeiască în mod desăvârșit. Cuvântul Tatălui, nădejdea tuturor oamenilor, bucuria îngerilor, izvorul milei, rădăcina vieții, a venit în lume „cu trup luat din trupul Fecioarei, ieșit-a gol pentru ca să ne îmbrace pe noi; sărac ca să ne îmbogățească, smerit ca să ne înalțe la cer; prunc ca să ne facă pe noi desăvârșiți și să ne dea lumina vieții veșnice”. Nașterea Domnului este începutul împărtășirii noastre de slava Vieții împreună cu întreaga făptură.

La finalul slujbei, Preasfințitul Siluan le-a dorit tuturor celor prezenți să aibă o sărbătoare plină de lumină, pace și bucurie. „Ne pregătim să întâmpinăm ziua cea mult aș­teptată, aducătoare de bune nădejdi, praznicul Nașterii Domnului. Mântuitorul Iisus Hristos Se face om, pentru a înnoi firea omenească moștenită de la Adam cel vechi. Să ne umplem sufletele de credinţă şi de nevinovăţia Pruncului care se naște în Betleem, să-I facem loc în sufletele noastre și să-L rugăm să ne facă vrednici de a sălășlui în ele”, a menționat Preasfinția Sa.

Hristos Se naște! Slăviți-L!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *