Slujbă arhierească la Catedrala episcopală „Sf. M. Mc. Dumitru” din Orhei

Astăzi, 8 noiembrie 2016, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Tesalonic, ocrotitorul spiritual al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Părinte Siluan (Șalari), Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a săvârșit prima slujbă arhierească în incinta Catedralei Episcopale „Sf. M. Mc. Dumitru” din Orhei.

Alături de Preasfinția Sa au mai coliturghisit: PS Ioan Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Pr. Paroh Rodion Melnic, Șefii de Sector ai Protopopiatului Orhei, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi din cadrul episcopiei nou-înființate.

În dangătul clopotelor bisericii „Sf. M. Mc. Dumitru” din or. Orhei, arhiereii au avut parte de o primire deosebită, fiind întâmpinați tradițional cu pâine și sare.

În această zi a luminatului praznic sfântul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător, prin prezența a numeroși credincioși orheieni, oameni de cultură, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale, ce s-au rugat împreună cu arhierii și slujitorii, cerând de la Dumnezeu în ziua hramului liniște și ocrotire cerească.

După solemna Liturghie oficiată de către Preasfințiții ierarhi a urmat un Te-Deum de mulțumire, la sfârșitul căruia PS Ioan Episcop de Soroca și Vicar Mitropolitan,  delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, dar și în calitate de confrate și bun prieten al nou-hirotonitului Episcop de Orhei, l-a prezentat preoților și credincioșilor pe noul lor Păstor duhovnicesc, urându-i Preasfințitului Siluan sincere și cordiale felicitări. Să rămână și în continuare un stâlp de nădejde al Bisericii Ortodoxe din Moldova și să păstorească cu înțelepciune turma ce i-a fost încredințată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir. „Este un moment unicat, o mare bucurie pentru întregul popor dar și pentru întregul cler”, a precizat Preasfinția Sa.

În cuvântul predicatorial, PS Siluan a vorbit despre Marele Mucenic Dumitrie, patronul ceresc al orașului Orhei,  pe care Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi, ca fiind unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii, în special credinței de care a dat dovadă, datorită căreia a dobândit pe parcursul vieții o vrednicie deosebită.

De asemenea, Episcopul de Orhei a mulțumit Preasfinției Sale, PS Părinte Episcop Ioan de Soroca, Părintelui Paroh Rodion Melnic, slujitorilor și credincioșilor prezenți pentru că au fost alături de el în această zi istorică și specială atât pentru Biserică, cât și pentru orașul Orhei, mulțumindu-le în special tuturor pentru rugăciunea comună pe care au înălțat-o, dar și pentru primirea călduroasă de care a avut parte acum la acest început de păstorire al Preasfinției Sale, rugându-l pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să mijlocească pentru toți locuitorii orașului Orhei către Bunul Dumnezeu ca să le împărtășească harul Său cel sfințitor, dăruindu-le din belșug sănătate, pace sufletească și cunoașterea celor dumnezeiești.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corul Arhieresc „Flacăra” al Mănăstirii Curchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *