Slujbă Arhierească în Duminica Vameșului și a Fariseului la Biserica „Înălțarea Domnului” din or. Orhei

Duminică, 05 februarie 2017, în Duminica Vameșului și a Fariseului, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan (Șalari), Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul „Înălțarea Domnului” din or. Orhei, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În dangătul clopotelor bisericii „Înălțarea Domnului” din or. Orhei, Preasfințitul Siluan a avut parte de o primire deosebită, fiind întâmpinat tradițional cu pâine și sare de către părintele paroh Prot. Mitr. Rotislav Postică, și de un sobor de preoți împreună cu enoriașii și oaspeții prezenți.

Alături de Preasfinția Sa au mai coliturghisit: Parohul Bisericii, Prot. Mitr. Rotislav Postică, Prot. Mitr. Rodion Melnic, Parohul Catedralei episcopale „Sf. Dumitru” din or. Orhei, Prot. Mitr. Roman Leu, Șeful Sectorului I al Protopopiatului Orhei, precum și alți slujitori din cadrul Vicariatului de Orhei.

Duminica de azi, numită a vameşului şi a fariseului după pericopa evanghelică citită (Lc 18, 10 – 14), deschide şirul de duminici pregătitoare întâmpinării Postului Mare.

În cuvântul de învățătură PS Siluan, a accentuat  importanța adevăratei pocăințe și a smereniei, având drept model rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!”.

„Pilda ne arată că trufia se înalţă adeseori din solul unei anumite corectitudini morale care ajunge pricină de dispreţuire a celorlalţi oameni şi că smerenia adevărată creşte uneori din lacrimile păcătoşilor.

Să luăm lecție de la vameș și fariseu și să însușim această lecție, care este una scurtă, dar foarte profundă: nu te tângui în dreptatea ta, ci, cu toată bogăția faptelor tale bune, toată nădejdea mântuirii să ți-o pui în milostivirea lui Dumnezeu, strigând din adâncul sufletului: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!

Să începem calea Triodului trecând prin ușa pocăinței, care este Duminica Vameșului și a Fariseului, cu această hotărâre: Să fim mai smeriți!Să ne nevoim cu nevoința cea bună, căci nevoință este Triodul – nevoință este Postul Mare, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop”.

În cadrul Sfintei Liturghii PS Siluan, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre,a decorat cu orar dublu pe Părintele Diacon Eugen Lungu, slujitor al sfintei biserici „Înălțarea Domnului” din or. Orhei.

După încheierea Dumnezeieștii Liturghii, PS Părinte Episcop Siluan, a oficiat un Te – Deum de mulţumire către Bunul Dumnezeu pentru bunăstare, pace şi linişte în biserică.

La final, Pr. Paroh Prot. Mitr. Rotislav Postică a adresat PS Siluan, cordiale mulțumiri pentru slujirea arhierească, în mijlocul credincioșilor parohiei pe care o păstorește, dar și pentru purtarea de grijă.

La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi şi-au exprimat bucuria duhovnicească, primind arhiereşti binecuvântări.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii Curchi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *