Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

«Pe grăitorul de Dumnezeu cel cu numele de bărbăţie numit şi cel mai întâi chemat dintre ucenicii Mântuitorului, pe fratele lui Petru să-l lăudăm. Că precum de demult acestuia şi nouă acum a strigat: veniţi, aflat-am pe Cel Dorit.»

În Duminica XXVII-a după Cincizecime, care a coincis cu ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi, înconjurat de preoții slujitori ai așezământului monahal.

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, orăşel din Galileea, fiind fiul lui Iona şi fratele lui Simon-Petru. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.  Auzind de la dascălul său Ioan: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29), Sfântul Andrei, lăsându-l pe Ioan, a urmat lui Hristos, zicând fratelui său Petru: „Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos” (Ioan 1, 41). Şi astfel, l-a atras şi pe Petru spre urmarea Domnului. Drept aceea, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel întâi chemat.

Sfântul Andrei reprezintă chipul credinţei statornice în faţa furtunilor acestei lumi, pe care le-a văzut zdrobite când s-a aşezat pe Cruce, urmând Învățătorului iubit. Această iubire care l-a scos din casa lui în Betsaida şi i-a deschis gura pentru a propovădui numele lui Hristos până în capătul lumii, Andrei pescarul, a devenit pescar de oameni cu undiţa iubirii dumnezeieşti.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit celor prezenți faptul că Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat a propovăduit Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ținuturile noastre. » Întâlnirea cu Mântuitorul Hristos i-a schimbat viitorului apostol întreg cursul vieții. Sfântul Andrei ne învață să căutăm această întâlnire cu Hristos, de care are parte fiecare dintre noi. Iar întâlnindu-l, să tindem să ne schimbăm viață și să o trăim cu și pentru Hristos, asemenea Sfântului Apostol pe care îl sărbătorim astăzi», a menționat Peasfinția Sa.

Totodată PS Siluan i-a felicitat pe toți creştini care poartă numele Sfântului Apostol, îndemnându-i să urmeze exemplul credinței și mărturisirii, să devină și ei apostoli ai Bisericii dreptmăritoare.

Sfinte Apostol Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *