Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Orheiului, cinstit în rugăciune de orheieni

„Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâ­­torule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!”

De Sărbătoarea Sfântului  ocrotitorul ceresc al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, la data de 08 noiembrie 2022, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din orașul Orhei.  Preasfinției Sale i-au coliturghisit Protopopul raionului Orhei, protoiereul Iulian Rață, secretarul Vicariatului, prot. Roman Leu, parohul Bisericii, prot. mitr. Rodion Melnic, slujitori ai Vicariatului Orhei.

Praznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a unit numeroși credincioși într-o atmosferă de bucurie duhovnicească și rugăciune. La eveniment a fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, printre care dl Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei și dl Pavel Verejanu, Primarul de Orhei.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Orheiului a vorbit despre cinstirea sfinților, evocând personalitatea Sfântului Mucenic Dimitrie și modelul său de mărturie cu propria viață a dreptei credințe.  Îl cinstim astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul catedrale și al municipiului nostru. Sfântul Dimitrie este un nume dorit și cunoscut de noi toți. Pentru că poporul nostru mereu i-a iubit și cinstit pe sfinți. Sfinții sunt stelele noastre călăuzitoare în călătoria noastră către cer. Sfântul Dimitrie este unul dintre ei, cel pentru care nimic din cele pământești nu a contat mai mult decât dorul și dragostea de Dumnezeu. Sfântul și-a asumat credința ca pe esența vieții, Hristos devenind sensul vieții lui. El și-a dat viața pentru Cel care ne-a iubit, căci o viață fără Hristos nu prezenta pentru el nici o valoare,” a menționat PS Siluan.

Totodată Episcopul Siluan a adresat slujitorilor și credincioșilor orheieni un mesaj de felicitare cu prilejul celebrării Hramului orașului, dorindu-le tuturor ca Sfântul Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Orheiului să le fie tuturor protector și rugător fierbinte către Dumnezeu.

ProtMitrRodion Melnic, parohul catedralei i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru bunăvoința de a împărtăși bucuria hramului catedralei și a orașului. De asemenea cu un cuvânt de felicitare către cei prezenți s-a adresat primarul orașului Orhei, dl Pavel Verejanu.

În continuare Ierarhul Orheiului a participat la un marș festiv către monumentul domnitorului Vasile Lupu, unde au fost depuse flori, după care a urmat partea festivă a evenimentului, dedicată hramului municipiului Orhei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *