Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei sărbătorit prin slujire arhierească în parohia din s. Vatici, r. Orhei

„Soborului cel dintâi te-ai arătat apărător și de minuni făcător, purtătorule de Dumnezeu Spiridoane, părintele nostru. Pentru aceasta, cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit și șarpele în aur l-ai prefăcut. Și când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfințite. Slavă Celui ce te-a preamărit pe tine; slavă Celui ce te-a încununat; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri!”

Luni, 25 decembrie 2023, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei,  Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir Sfânta Liturghie în parohia din satul Vatici, raionul Orhei.

În dimineața zilei, PS Episcop Siluan a fost întâmpinat de către Ieromonahul Spiridon (Pahom), slujitorul Bisericii.

Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, era de neam din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361). Era un om smerit cu inima. A fost păstor de oi apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei sale a fost ales Episcop în Trimitunda, aproape de Salamina. Deoarece Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor, a fost numit făcător de minuni. Prin rugăciunile sale către Domnul a adus ploaie pe pământ în vreme de secetă şi a oprit ploaia care cădea peste măsură. Sfântul Spiridon a oprit curgerile râurilor şi a întors pe mulţi păcătoşi la dreapta vieţuire. A luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, fiind unul dintre cei 318 Părinţi care au mărturisit deofiinţimea Persoanelor Sfintei Treimi.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum, după care Ierarhul Orheiului a adresat un cuvânt de învățătură în care a evidențiat exemplul de trăire evanghelică a Sfântului Ierarh Spiridon. „Din timpul vieții a devenit părintele sărmanilor și învățătorul turmei sale. Multe minuni a săvârșit pentru toți cei care i-au cerut ajutorul și mijlocirea. Este un părinte grabnic ajutător pentru noi toți și pentru Biserica noastră dreptmăritoare. Îl rugăm să ne rămână mijlocitor către Sfânta Treime, pe care a iubit-o, a cinstit-o și a mărturisit-o.„

Totodată, PS Siluan i-a felicitat pe toți credincioşii care poartă numele Sfântului Spiridon, le-a urat ani mulţi şi buni, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, îndemnându-i pe cei prezenți să rămână în ăpst și rugăciune pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.

În  încheiere, Ieromonah Spiridon (Pahom) a mulțumit Preasfinției Sale pentru pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria rugăciunii dimpreună cu credincioșii parohiei, pentru îndemnurile părintești primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul de copii al parohiei, condus de Dna Anghelina Usatâi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *