Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei, cinstit în rugăciune la Mănăstirea Curchi

Sfinții sunt creștinii cei mai desăvârșiți, care s-au sfințit în gradul cel mai înalt cu putință prin exercitarea credinței în Domnul Iisus Cel înviat și veșnic viu. Ei sunt singurii adevărați nemuritori din neamul omenesc, pentru că trăiesc cu toată ființa lor în Cel înviat și nici o moarte nu are stăpânire asupra lor. Întreaga lor viață este din Hristos. (Sfântul Iustin Popovici)

În Duminica a XXVI-a după Cincizecime, care a coincis în acest an cu prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este una dintre cele mai mari personalităţi, pe care Biserica noastră le cinsteşte şi le sărbătoreşte cu mare cuviinţă. Viaţa lui este plină de sfinţenie şi de virtuţi evanghelice. Toată viaţa sa este o „bună-mireasmă a lui Hristos”. Sfântul Nicolae reprezintă bucuria iubirii care revelează natura iubirii Sfintei Treimi, a bunătăţii lui Dumnezeu faţă de făptura umană, ce nu cunoaşte margini. Sfântul Ierarh a fost și rămâne ajutorul celor sărmani, mângâietorul celor necăjiţi, ocrotitorul şi sprijinitorul celor nedreptăţiţi, izbăvitorul celor în primejdie, tuturor părinte şi pildă de urmat. Biserica, ni-l recomandă ca model şi pildă vrednică de cinstire, pentru duhul său de sărăcie şi milostenie care i-a imprimat o adâncă asemănare cu Mântuitorul Hristos, Milostivul prin excelenţă.

După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic despre vindecarea celor zece leproși. Totodată Ierarhul Orheiului a vorbit despre Sfântul Ierarh Nicolae, prăznuit în această zi. „Sfântul Nicolae este un sfânt care este iubit și apreciat de toți credincioșii. Un ierarh iubitor de Dumnezeu, de Biserică, iubitor al celor pe care i-a îndrumat și păstorit. Este un sfânt grabnic ajutător pentru orice suflet întristat, o adevărată pildă de milostivire și generoasă dăruire. Este ocrotitorul negustorilor, al învățăceilor și al tinerilor, al tuturor copiilor, dar în special al celor ascultători. Și noi, ca fii binecuvântați și ascultători ai Bisericii, să-I mulțumim cu recunoștință lui Dumnezeu pentru îndelungata Sa milostivire, pentru ajutorul și dragostea Sa. Împreună cu Sfinții Săi să ne rugăm pentru pacea lumii și pentru a reuși să ne păstrăm credința și să o transmitem generațiilor următoare”, a menționat PS Siluan.

Dupa Liturghie s-a oficiat un Tedeum către Sfântul Ierarh Nicolae, căruia îi este închinată una dintre bisericile așezământului monahal.

Copiii care au fost prezenți la slajba praznicală au primit cadouri din partea Mănăstirii cu prelejul Sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae.

Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *