Sărbătoarea Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare prăznuită la Mănăstirea Curchi

Marți, 14 ianuarie, 2025, de ziua Praznicului Împărătesc al Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos și a cinstirii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ierarh Vasile cel Mare la Mănăstirea Curchi.

La opt zile după naștere, Domnul Hristos a primit tăierea împrejur, conform Legii Vechi, pentru a ne elibera de greutatea acestei legi și pentru a ne învăța tăierea împrejur duhovnicească a minții și a inimii, care curăță de orice păcat. Biserica prăznuiește acest eveniment din mai multe motive, fiindcă prin acest moment sunt revelate adevăruri profunde despre Domnul nostru Iisus Hristos: în primul rând, El S-a supus voii Tatălui în toate; în al doilea rând, S-a smerit pe Sine și S-a identificat cu neamul Său în toate privințele.

Hristos a fost tăiat împrejur în a opta zi de la naștere, iar această tăiere împrejur era un simbol al credincioșiei, al alegerii și al binecuvântării pentru evrei, o binecuvântare specială din partea lui Dumnezeu pentru poporul ales, un semn de fidelitate și jertfelnicie, ce ne învață să trăim nu după voia instinctelor, ci după voia Duhului. Astfel, Sfântul Apostol Pavel ne învață că în Iisus Hristos tăierea împrejur trupească a fost transformată într-o tăiere împrejur duhovnicească, care începe prin botezul în moartea și învierea Lui. De acum, tăierea împrejur duhovnicească, nu cea trupească, contează.

Pentru noi, adevărata „tăiere împrejur” este Taina Sfântului Botez. Prin Botez, primim această tăiere împrejur duhovnicească și devenim altoiți în Hristos. Trăim acest adevăr prin renunțarea la patimi și prin lupta cu păcatele, pentru a putea renaște în Hristos.

Astăzi, totodată, prăznuim pe marele Vasile, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și stâlp al Ortodoxiei. În cinstea Sfântului Vasile cel Mare, se săvârșește Liturghia care îi poartă numele, Liturghie alcătuită de el, care se săvârșește de zece ori pe an.

La final, PS Siluan, Episcop de Orhei, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat să urmeze exemplul Sfântului Vasile cel Mare, vrednic slujitor și bun păstor al Bisericii lui Hristos. De asemenea, Preasfinția Sa a semănat tuturor cu grâu și dulciuri, dorindu-le un an nou plin de bucurie, sănătate și belșug în toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *