Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron la Mănăstirea Curchi

Astăzi, 6/19 martie 2016, în prima sâmbătă din Postul Mare închinată Sfântului Teodor Tiron sau Sâmbăta Colivelor, zi în care facem pomenirea tuturor celor trecuţi la Domnul, PC Părinte Arhim. Siluan (Șalari), Starețul Sfintei Mănăstiri Curchi, a oficiat dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

Această zi a fost una cu totul aparte pentru numeroșii credincioși care au făcut astăzi un popas duhovnicesc la Sfânta Mănăstire Curchi după nevoința duhovnicească din prima săptămână a postului, spovedindu-se și împărtășindu-se în cadrul Sfintei Liturghii cu Preacuratele și Sfintele Taine ale lui Hristos.

Credincioșii s-au rugat împreună cu preoții mănăstirii pentru toți cei care s-au mutat din lumea aceasta, aducând și prinoase cuvenite pentru pomenirea lor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură pe care l-a adresat celor prezenți, PC Părinte Arhimandrit Siluan a vorbit despre istoria sărbătorii de astăzi, cinstirea Marelui Făcător de minuni – Sf. Mucenic Teodor Tiron, cel care a purtat de grijă creştinilor ortodocşi din Constantinopol prin Arhiepiscopul Eudoxie, care le-a oferit acestora colivă sfinţită pentru a-i feri de primejdia întinării cu cele jertfite idolilor.

Aceasta a fost prima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare. În perioada Postului Mare, până la Sâmbăta lui Lazăr din ajunul Floriilor, în fiecare sâmbătă credincioşii merg la biserică şi fac parastase pentru cei adormiți în Domnul.

„Postul cel curat și fără prihană la noi acum ajungând, a adus cu sine săvârșire de minuni mucenicești. Căci prin post ne curățim de întinăciunile și de necurățiile cele sufletești iar prin dovezi și lupte vitejești asupra patimilor ne îmbărbătăm. Pentru aceasta și cu darul sfintei postiri luminându-ne și cu minunile mucenicului Teodor întărindu-ne în credința întru Hristos, cerem de la El să dea mântuire sufletelor noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *