„Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze“. Duminica a 9-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

În Duminica a 9-a după Rusalii (a Umblării pe mare), Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Subiectul pe care ni-l sugerează Evanghelia acestei duminici este puterea credinței (Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit către Iisus (Mt, 14,29)), dar și opusul acesteia – îndoiala (Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? (Mt, 14,29)). 

Ca să primim ajutor de la Dumnezeu ne trebuie, mai întâi de toate credință: credință în Dumnezeu, în mila și bunătatea Lui, în faptul că El ne ajută și sprijină (Nu te teme, că Eu sunt cu tine, nu privi cu îngrijorare, că Eu sunt Dumnezeul tău (Isaia 41, 10)), că poate îndeplini cererea noastră și că într-adevăr o va împlini dacă ne este spre zidire.

„Oare s-a îndoit Avraam când îl ducea pe fiul lui spre jertfire? Oare nu Dumnezeu l-a scăpat? Nu-L slăvea Iona pe Dumnezeu în burta chitului, şi a fost scăpat? Cum nu s-au îndoit cei trei sfinţi tineri în cuptorul de foc, şi credinţa lor i-a scăpat? Dar Daniel în groapă cu lei? Dar fericitul Iov, plin de răni şi de bube? Petru a fost slab, şi Domnul l-a întărit în credinţă. Şi între sfinţi mulţi au fost slabi la început, dar la sfârşit au fost tari”, – ne spune Sfântul  Nicolae Velimirovici.

Mântuitorul întinde mâna Sa tuturor celor care privesc spre El asemenea lui Petru. Cu cât mai mult omul încearcă el singur cu puterile lui, să meargă pe valurile vieții, cu atât se scufundă mai mult. Unul din cele mai frumoase îndemnuri ale Mântuitorului sunt cuvintele: Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti, dar un lucru trebuie. (Lc.10, 41-42) Care este acest singur lucru care trebuie? Credința că Dumnezeu se îngrijește de toate pentru fiecare, că omul nu poate face nimic singur.

De la îndoială însă pornește căderea credinței. După cum ne spune și părintele Justin Pârvu: „Îndoiala înmoaie și inima cea mai puternică, mută și piatra de temelie a oricărei cetăți. Creștinul care se îndoiește numai o clipă de credința sa se prăbușește în hăul păcatului.”

Evanghelia acestei duminici ne aduce aminte că fără ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos nu putem face nimic, a arătat Preasfințitul Părinte Siluan în cuvântul rostit după pericopa evanghelică. „Mai multă încredere față de Dumnezeu, mai multă nădejde în pronia Sa, mai puțină neliniște din pricina grijilor lumești care ne îneacă, iată ce cere Dumnezeu de la ucenicii și următorii Săi”, – a subliniat Ierarhul Orheiului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Vicar mitropolitan Siluan a înălțat rugăciuni pentru sănătatea ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, omagiatul zilei de astăzi. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii corului Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *