În Duminica a XXIV-a după Rusalii, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea Curhi.
În timpul Sfintei Liturghii, PS Siluan a hirotonit cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre pe Diaconul Ioan Maxim în treapta de preot pe seama parohiei cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, din s. Hulboaca, r-nul Orhei.
Domnul nostru Iisus Hristos, iubitorul de oameni, a adus cu Sine și a deschis înaintea oamenilor vistierii cerești nemaipomenite, neasemănate, și i-a poftit să-și ia de toate, doar una cerându-le: să-și curețe mai întâi inima de lucrurile lumești pieritoare. Unii L-au ascultat, au luat daruri și sunt bogați; alții însă au rămas cu nimicurile lor de furat, stricăcioase. Ca o mustrare pentru aceștia, Domnul a spus pilda despre omul bogat căruia i-a rodit din belșug țarina, ne spune Sf. Nicolae Velimirovici.
Bogatul își vorbește sufletului, dar nu și-l cunoaște. Așa cum noi înșine, deseori, ne rupem de realitatea sufletească și ne preocupăm de zbaterile zilnice. „Scopul pe care-l dăm vieţii ne pătrunde în toate activităţile. Dacă, de exemplu, căutăm mai întâi să câştigăm bani, tot ceea ce facem decurge din aceasta. Munca, poziţia socială n-ar trebui să aibă nici o importanţă în relaţiile dintre persoane. Cel care-L iubeşte mai mult pe Dumnezeu, cel care se roagă mai mult, cel care se străduieşte mai mult să păzească poruncile lui Dumnezeu, acela va fi mai aproape de Domnul. Aceasta este important. Totul, în viaţa noastră, are un sens spiritual. Să căutăm, deci, mai întâi, felul în care putem munci păstrând inima noastră, duhul nostru, mintea noastră în Dumnezeu. În viaţă nimic nu este banal, mic, nesemnificativ. Progresul nostru duhovnicesc depinde, în primul rând, de atitudinea noastră”, menționează Sfântul Sofronie Saharov.
După citirea pericopei evanghelice, PS Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură în care a sintetizat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic.
„Pentru că asuntem la începutul Postul Nașterii Mântuitorului, Evanghelia de astăzi ne vorbește despre motivul pentru care Hristos vine în lume, pentru a ne redescoperi viața veșnică și sensul vieții noastre pământești. Îndemnul Domnului acesta este: Să ne îmbogățim întru El. Să ne întrebăm fiecare în parte, suntem bogaţi sau săraci sufleteşte?, să preţuim povaţa încurajatoare a Mântuitorului: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Mt. 6, 33)”, a menționat Preasfinția Sa.