„Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi.” (Ps.67, 34)
Sâmbătă, 24 septembrie 2022, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Siluan Athonitul și a Sfintei Cuvioase Agafia, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cușelăuca, raionul Șoldănești.
În dimineața zilei, Preasfințitul Siluan, a fost întâmpinat de stareța Mănăstirii, Preacuvioasa Egumena Vera (Spinei), împreună cu soborul preoțesc.
Sfântul Siluan, pe care îl cinstim în această zi, este cel care ne învață să ne deschidem sufletul iubirii dumnezeieşti, iubire pe care sufletul său a cunoscut-o şi pe care o socoteşte mai de preţ decât orice bun din lumea aceasta: „Trebuie să ne aducem aminte zi şi noapte că Dumnezeu ne iubeşte pe noi păcătoşii şi că ne cheamă la El. (…) Sufletul nu se mai teme de întristările pământeşti, ci se teme să nu piardă iubirea lui Dumnezeu pentru că, atunci când este lipsit de ea, îl încearcă urâtul şi întristarea.”
Această dragoste față de Dumnezeu au avut-o toți Sfinții, toți acei pentru care Dumnezeu a devenit însăși viața lor. Despre acest adevăr ne vorbește și viața Sfintei Fericitei Agafia de la Cușelăuca, în această zi împlinindu-se 6 ani de la proslăvirea ei. Sfânta Cuvioasa Agafia este rugătoare și mijlocitoare către Dumnezeu pentru țara și poporul nostru, alături de ceilalți Sfinți care s-au nevoit pe aceste meleaguri binecuvântate. Încă din pruncie a fost aleasă de Mântuitorul Hristos pentru a sluji lumii, neputincioasă fiind cu trupul, a primit de la El darul tămăduirii și al vindecării a felurite boli și neputințe ale credincioșilor, arătându-se tuturor „ca o maică iubitoare de fii”, așa cum vorbește rugăciunea din Acatistul Sfintei.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum, în continuarea căruia Preasfințitul Siluan a adresat celor prezenţi un cuvânt de zidire. „Ne-am adunat în această zi a preaslăvirii Sfintei Cuvioase Agafia, în Sfânta ei Mănăstire. Din timpul vieții sale Fericita Agafia a fost o rugătoare caldă pentru acest așezământ monahal și pentru toți acei care i-au cerut ajutorul. Cu mult înainte de adormirea ei, Fericita Agafia era cinstită de mulțime de credincioși, care veneau pentru a primi ajutor și vindecare. Și așa cum lumina nu poate fi pusă sub obroc, ci este pusă în sfeşnic ca să lumineze tuturor, Dumnezeu a rânduit ca Sfânta Agafia să fie trecută în rândul Sfinților Bisericii noastre. La ea își îndreaptă pașii numeroși credincioși, pentru a primi sprijin și vindecare, ” a menționat PS Siluan.
De asemenea, Ierarhul Orheiului a vorbit despre viața și nevoința Sfântului Siluan Athonitul și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage acestor doi mari Sfinți, să le ceară ajutorul, mijlocirea și puterea de a-și urma calea spre Împărăția Cerurilor.
Totodată, Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Vladimir, adresând felicitări Stareței Mănăstirii, Egumenei Vera (Spinei), obștei monahale și credincioșii prezenți, cu prilejul sărbătorii.
La final, cu mesaje de felicitare pentru PS Siluan, Episcopul Orheiului, cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc, au venit Arhimandritul Adrian (Baciu), starețul mănăstirii Saharna și Egumenea Vera, stareța Mănăstirii Cușelăuca.