PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din loc. Furceni, r. Orhei

Sâmbătă, 13 mai 2023, în ziua pomenirii Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu și a Sfântului Ignatie Briancianinov, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din loc. Furceni, r. Orhei. Alături de Preasfinția Sa s-au rugat Protopopul de Orhei, Protoiereul Iulian Rață împreună cu slujitorii Vicariatului Orhei și numeroși creștini.

Cu acest prilej în dimineața zilei, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de către protoiereul Vitalie Stavila, parohul bisericii. Înainte de începerea Sfintei Liturghii Ierarhul Orheiului a citit rugăciunea la reînnoirea Bisericii. La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, pentru rodnica activitate pastoral-misionară și socială, protoiereul Vitalie Stavila a fost decorat cu ordinul „Meritul bisericesc”, de gradul II.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Siluan a adresat un cuvântul de învățătură, în care a menționat: „În aceste sfinte zile toată suflarea creștină slăvește Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Am trăit durerea Răstignirii Sale, apoi sufletele noastre au fost pătrunse de Praznicul Luminii și bucuriei. 40 de zile după Învierea Domnului Biserica ne învăluie cu acest balsam al Învierii, amintindu-ne că Mântuitorul a Înviat cu noi și pentru fiecare dintre noi. Îl rugăm în continuare de Dumnezeu să ne învieze sufletele, să ne întoarcă de la păcat și întunerc, la Lumină.”

Totodată, PS Siluan le-a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu și i-a îndemnat să rămână în rugăciune, să-l sprijine pe părintele Vitalie în lucrările desfășurate și să înalțe în continuare rugăciuni de mulțumire și recunoștință către Cel Care ni le oferă pe toate.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a făcut înconjorul bisericii și a fost oficiat un Tedeum.

În  încheiere, Protoiereul Vitalie Stavila a mulțumit Preasfinției Sale pentru pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria rugăciunii dimpreună cu credincioșii parohiei, pentru îndemnurile părintești primite și frumoasa slujire liturgică de astăzi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *