„Domnul S-a înălțat la ceruri ca să trimită lumii pe Mângâietorul. Cerurile au gătit scaunul Lui; norii suirea Lui. Îngerii se minunează văzând un om mai presus decât ei. Tatăl primește pe Acela pe Care îl are în sânuri de-a pururea; Duhul Sfânt poruncește tuturor îngerilor Săi: Ridicați, căpetenii, porțile voastre! Toate neamurile bateți din palme, că s-a suit Hristos unde era mai înainte.” (Vecernia Sărbătorii)
De Sărbătoarea Înălțării Domnului, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.
Ce sărbătorim astăzi? Un eveniment care depășește mintea omenească, vrednică de marea dărnicie a lui Dumnezeu, Făcătorul ei. Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spune: „Noi, care păream nevrednici de pământ, astăzi ne-am înălţat la cer. Noi, care nu eram vrednici de nici o cinste pe pământ, ne-am înălţat la împărăţia cea de sus şi am trecut peste ceruri şi am ajuns la tronul cel dumnezeiesc; şi acea natură, care fusese alungată din rai de către heruvimi, astăzi s-a ridicat mai presus de heruvimi… „Hristos, ne-a răscumpărat din blestemul legii, făcându-Se pentru noi blestem” (Galateni 3, 13). El a luat pârga naturii noastre (adică natura omenească în a ei desăvârşire) şi a dat-o iarăşi Tatălui, făcând ca un lucrător de pământ care aduce lui Dumnezeu pârga roadelor, ca prin aceasta Dumnezeu să binecuvânteze tot câmpul. El a adus Tatălui pârga naturii omeneşti, şi Tatăl a admirat jertfa, şi pentru vrednicia Celui ce a adus jertfa, şi pentru însăşi curăţia jertfei. Aşa că Tatăl a luat-o cu mâinile Sale şi a pus-o lângă Sine, zicând: „Şezi de-a dreapta Mea” (Psalmul 109, 1).”
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a adresat un de învățătură despre importanța și semnificația Praznicului Înălțării Domnului. „Chiar dacă orice despărțire aduce întristare, Apostolii, după Înălțarea Mântuitorului la Cer, se întorc în Ierusalim cu bucurie mare, pentru că Harul Sfântului Duh s-a atins de inimile lor și le-a adus adevărata mângâiere și pace. Și pentru noi Sărbătoarea de astăzi este una a bucuriei și a speranței, pentru că înălțându-se Mântuitorul la Cer, a înălțat și firea noastră omenească în ceruri. Să ne rugăm Mântuitorului care se înalță la Ceruri, să nu ne lase pe noi orfani, ci să ne trimită pe dumnezeiescul Duh cel sfințitor și întăritor „, a menționat Preasfinția Sa.
Episcopul vicar a transmis mesajul părintesc de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, care în această zi slujește la Mănăstirea “Înălţarea Domnului”, Noul Neamţ, cu prilejul hramului așezământului monahal.