PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, la un an de arhierie

Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală” și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, aniversează astăzi, 04 noiembrie 2017, împlinirea unui an de la hirotonia în treapta de Arhiereu. Cu acest prilej, clericii și colaboratorii Vicariatului de Orhei, i-au adresat Preasfinției Sale un mesaj de felicitare:

Preasfinţia Voastră,

Permiteți-ne să Vă adresăm cele mai cordiale felicitări și urări de bine cu ocazia marcării aniversării unui an de slujire arhierească. În această zi aleasă, Vă suntem alături cu cele mai luminoase gânduri și sincere rugăciuni către Bunul Dumnezeu.

Devenind acum urmaș direct al Sfinților Apostoli, v-ați străduit pe parcursul acestui an să-L slujiți cu vrednicie și dreptate pe Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel veșnic, căutând să fiți permanent în mijlocul credincioșilor încredințați Preasfinției Voastre spre păstorire – o imagine vie a Sa, având conștiința că El este Arhiereul continuu Care mijlocește intrarea noastră la Dumnezeu-Tatăl prin dăruirea Sa permanentă Tatălui și oamenilor, așa cum ni-L prezintă Noul Testament ca veșnic Arhiereu: „Drept aceea, având noi un Mare Arhiereu Care a străbătut cerurile, pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, să ne ţinem cu tărie mărturisirea” (Evrei 4,14).

Fie ca Dumnezeu să Vă dăruiască sănătate și  înţelepciune, pentru a trăi viaţa ca un dar al Său, cultivat prin credinţă şi fapte bune, fiind un bun exemplu și neclintită piatră de temelie a Bisericii lui Hristos.

Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel Mare și Veșnic să Vă trimită din Cereștile vistierii, ajutorul Său cel sfânt și belșug de cele trebuincioase în activitatea arhipăstorească a Preasfinției Voastre.

La un an de la hirotonia în treapta de Arhiereu – Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, slujitorii și colaboratorii Vicariatului de Orhei, Vă urează sănătate deplină, iar Dumnezeu Atotţiitorul să Vă dăruiască ani mulţi şi binecuvântaţi!

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Stăpâne!

 

Cu fiască dragoste și ascultare,

Clericii și colaboratorii Vicariatului de Orhei

 

SCURTE DATE BIOGRAFICE

PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove

PS Siluan (Șalari) s-a născut la 19 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea Gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea cu hramul „Sfânta Treime” din s. Saharna, r-nul Rezina. Aici a primit călugăria şi preoţia.

Din 27 august 1999, se află în fruntea comunităţii monahale „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi. A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul-Neamţ. Din 2001 este hirotesit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă. Bisericile, dar şi celelalte construcţii, necesitau reparaţie şi renovare.

În 2002, PS Siluan este numit Președinte al Departamentului „Mănăstiri şi viaţă monahală” din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. La 30 decembrie 2010, printr-un decret al ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, PS Siluan, Stareţul mănăstirii Curchi şi Exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit Protopop de Orhei.

În anul 2013, Exarhului mănăstirilor din Moldova, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific „Om emerit”. Această înaltă distincţie i-a fost acordată în semn de recunoaştere a meritelor pe tărâmul credinţei creştine.

Preasfinţia Sa a fost hirotonit în urmă cu un an la data de 04 noiembrie 2016 în treapta de Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, în Catedrala Patriarhală „Adormirea Maicii Domnului” din or. Moscova de către Preafericitul Patriarh Chiril şi următorii arhierei: ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, ÎPS Ilarion, Mitropolit de Volocolamsk, ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, PS Anatolie, Episcop de Cahul şi Comrat, PS Serghie, Episcop de Solnecinogorsk, PS Nicodim, Episcop de Edineţ şi Briceni și PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *