PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfinţirea locului de biserică în satul Vatici, r-nul Orhei

Ziua de joi, 5 octombrie 2017, va rămâne cu siguranţă memorabilă pentru credincioşii parohiei Vatici, r-nul Orhei. Aceasta se datorează faptului că, în această zi binecuvântată de Dumnezeu a poposit în frumoasa comunitate Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, care, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în sobor numeros de preoţi slujitori şi diaconi ai Vicariatului de Orhei, a sfinţit locul pentru viitoarea biserică din satul Vatici, raionul Orhei, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. La eveniment au participat atât credincioşi din localitate, cât şi oaspeți străini.

Credincioșii satului Vatici sunt fii duhovnicești fideli ai mănăstirii Curchi, care pe parcursul anilor au participat în cadrul mănăstirii la sfintele slujbe în zilele de duminici și sărbători.

Având de mai mulți ani dorința de a ctitori o biserică de piatră pentru credincioșii acestei localități, PS Siluan, Episcop de Orhei și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a adresat în acest sens mai multe demersuri către conducerea locală în care a solicitat identificarea și punerea la dispoziție a unui teren destinat înălțării locașului de cult.

În urma acestor solicitări, fără a primi un răspuns pozitiv, Preasfinția Sa a procurat personal un teren în centrul localității, pe suprafața căruia va fi înălțată clădirea bisericii, dar și a Centrului Social „Sf. Cuv. Siluan Athonitul”, destinat să ofere o gamă largă de servicii de asistență socială persoanelor în etate, dar și persoanelor ce provin din familiile defavorizate din sat.

La slujba de sfinţire a locului mirific s-au rugat împreună cu Arhiereul peste 10 preoţi şi diaconi, pentru ca noua biserică să fie un loc sfânt şi sfinţitor pentru folosul credincioșilor satului Vatici.

Cu acest prilej, Episcopul de Orhei a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a menționat importanța construirii unei biserici la Vatici și care va fi menirea viitorului lăcaș de închinare: „De mulți ani îmi doream să realizez acest vis și iată că astăzi, după ce am trecut peste multe piedici în calea noastră, cu ajutorul și binecuvântarea Bunului Dumnezeu am reușit să ajungem la acest moment înălțător al binecuvântării locului și începutul lucrărilor pentru noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, care se va zidi în locul acesta spre slava lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor.

Pe lângă lucrarea de construire a bisericii de zid, vom lucra în același timp necontenit și la zidirea bisericii de suflete, care este cea mai importantă zidire a slujitorilor, punând accent  în special pe demnitatea persoanelor aflate în suferință și în boală, care au nevoie de înnoirea vieții.

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ducem la bun sfârșit aceste lucrări mărețe, iar prin ceea ce se va face aici, să se simtă în viața comunității din Vatici Evanghelia Mântuitorului Hristos care este izvor de pace și bucurie.

Această slujbă de binecuvântare să fie și o binecuvântare pentru întreaga localitate, ca uniți cu toții în credință și cuget, să ajungem și la binecuvântarea cea mare: sfințirea bisericii însăși atunci când va fi gata.

Vreau să mulțumesc bunilor noștri credincioși și nu în ultimul rând, preoților din cadrul Vicariatului de Orhei, care ne sprijină în lucrările de înființare a noii parohii, dar și la înălțarea locașului”, a menționat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei.

După cuvântul Preasfințitului Siluan, a urmat cuvântul părintelui paroh Ioan Șlapacovshi, care a mulțumit Preasfinției Sale, soborului slujitor și credincioșilor prezenți, subliniind importanta momentului: „A rânduit Bunul Dumnezeu ca anul acesta să punem piatra de temelie a viitoarei biserici de piatră din această frumoasă localitate și acest eveniment istoric reprezintă un moment de bucurie și împlinire duhovnicească, fiindcă fiecare altar ridicat este o poartă spre cer ce ajută la mântuirea sufletelor credincioșilor”.

De asemenea, pe lângă biserică va activa și Centrul Social „Sf. Cuv. Siluan Athonitul”, destinat să ofere o gamă largă de servicii de asistență socială persoanelor în etate, dar și persoanelor ce provin din familiile defavorizate din sat.

La final, toți cei prezenți la slujba de sfințire au participat la o agapă.

Biroul de presă al Vicariatului de Orhei

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *