PS Siluan, Episcop de Orhei, a oficiat Sfanta Liturghie la hramul Manastirii „Înălțarea Domnului,” Japca

„Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a uimirii, atât pentru oameni cât și pentru îngeri. Pentru oameni că se înalță la cer Dumnezeu și pentru îngeri că îl văd pe Om ridicându-se de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl.”  (Sfântul Nicolae Cabasila)

Joi, 25 mai 2023, De sărbătoarea Înălţării Domnului,  Mănăstirea Japca și-a serbat hramul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Ce sărbătorim astăzi? Un eveniment care depășește mintea omenească, vrednică de marea dărnicie a lui Dumnezeu, Făcătorul ei. Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spune: „Noi, care păream nevrednici de pământ, astăzi ne-am înălţat la cer. Noi, care nu eram vrednici de nici o cinste pe pământ, ne-am înălţat la împărăţia cea de sus şi am trecut peste ceruri şi am ajuns la tronul cel dumnezeiesc; şi acea natură, care fusese alungată din rai de către heruvimi, astăzi s-a ridicat mai presus de heruvimi… „Hristos, ne-a răscumpărat din blestemul legii, făcându-Se pentru noi blestem” (Galateni 3, 13). El a luat pârga naturii noastre (adică natura omenească în a ei desăvârşire) şi a dat-o iarăşi Tatălui, făcând ca un lucrător de pământ care aduce lui Dumnezeu pârga roadelor, ca prin aceasta Dumnezeu să binecuvânteze tot câmpul. El a adus Tatălui pârga naturii omeneşti, şi Tatăl a admirat jertfa, şi pentru vrednicia Celui ce a adus jertfa, şi pentru însăşi curăţia jertfei. Aşa că Tatăl a luat-o cu mâinile Sale şi a pus-o lângă Sine, zicând: „Şezi de-a dreapta Mea” (Psalmul 109, 1).”

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Siluan s-a adresat cu un cuvânt de zidire către cei prezenți. „Ne-am adunat astăzi în această Sfântă și străveche Mănăstire a țării, loc de referință a spiritualității moldave ca să slăvim Praznicul Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care din dragoste pentru om a părăsit slăvile cerești și S-a întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră, oferindu-ne nouă posibilitatea de a deveni dumnezei după har. Domnul se înalță la cer, îndemnându-ne să rămânem în Biserică, singurul loc unde ne putem îmbrăca cu putere de sus, asemenea Apostolilor. Doar astfel, cu harul lui Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu putem să ne pregătim și sufletele noastre pentru Cer, pentru veșnicie „, a menționat Preasfinția Sa. Totodată, Episcopul vicar a transmis celor prezenți mesajul Înaltpreasfințitului Vladimir, adresând felicitări Stareței Mănăstirii Japca, egumena Parascheva (Gușan).

După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Tedeum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *