„Şi a înviat a treia zi după Scripturi…”
(Din Simbolul Credinţei)
Preasfinţiţi ierarhi,
Preacucernici părinţi,
Cuvios cin monahal, drept-măritori creştini,
Hristos a Înviat!
Din milostivirea lui Dumnezeu, ne învrednicim şi în acest an să prăznuim, cu bucurie sfântă, slăvita sărbătoare a Învierii Domnului.
Am parcurs itinerarul duhovnicesc al Postului Mare, în nevoinţă, dar şi cu împliniri în acelaşi timp. Suntem acum copleşiţi de lumina cea neînserată a Sfintelor Paşti, mărturisind cu putere adevărul esenţial al doctrinei noastre ortodoxe, şi anume că: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
În noaptea liniştită a Sfintei Învieri primim vestea cea mare că Hristos a biruit moartea şi că noi, oamenii, luăm putere din puterea lui Hristos pentru a birui moartea şi păcatul din noi. Hristos Cel Înviat coboară până la cele mai de jos ale iadului din sufletul omenesc şi alungă de aici moartea, întunericul păcatului şi bezna deznădejdii.
În măreaţa zi plină de Sfânta Lumină, Domnul înviază din mormânt ca un Atotputernic, striveşte porţile iadului şi puterea morţii, eliberând toată umanitatea de zăduful păcatului şi oferindu-ne fiecăruia Viaţa Sa spre desăvârşire.
Pentru aceasta, toată creştinătatea ortodoxă este chemată în Sfânta Biserică, pentru a participa la bucuria trăirii şi a mărturisirii triumfului Învierii, ca fiind cea mai mare minune dătătoare de Viaţă fără de sfârşit şi credinţă dreaptă, potrivit cântării liturgice: „Cerurile să se veselească după cuviinţă şi pământul să se bucure; şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută, că a înviat Hristos, bucuria cea veşnică”.
Ziua Învierii Mântuitorului este şi temeiul nădejdii noastre în Dumnezeu şi arvuna învierii celei de obşte. Această nădejde necurmată a noastră vine din glasul îngerului care a vestit Învierea, din cuvintele mironosiţelor către Apostoli, din propăvăduirea acestora către lumea întreagă, din sângele mucenicilor care şi-au consacrat viaţa pământească pentru cea din ceruri, şi, nu în ultimul rând, din cuvintele Marelui Apostol Pavel, care zice: „Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră” (1 Cor. 15, 14).
Învierea Mântuitorului Hristos este cel mai semnificativ şi fundamental act istoric şi dumnezeiesc care s-a produs vreodată, reper pentru depănarea istoriei lumii. Este taina primordială a credinţei noastre bimilenare.
Credinţa în Învierea Domnului este bucuria, nădejdea şi mângâierea tuturor creştinilor.
Fără Înviere, viaţa este zadarnică, este zadarnică şi filosofia, ştiinţa, arta şi toată cultura omenirii. Primele cuvinte rostite de Hristos Cel Înviat au fost: „Pace vouă”, mesaj divin transmis ucenicilor Săi, iar prin aceştia, nouă tuturor.
Pacea şi bucuria Învierii Domnului, însă, sunt tulburate astăzi de conflictele armate tot mai frecvente, sunt zdruncinate de actele de terorism, în care mor oameni nevinovaţi: copii, femei, bătrâni, sunt distruse comunităţi întregi cu spitale, biserici şi parte din civilizaţia lumii contemporane.
Ne rugăm ca bucuria Învierii să lumineze sufletele şi să încălzească inimile noastre pentru alinarea suferinţelor din lumea întreagă, dar şi pentru sprijinirea aproapelui.
Iubiţi credincioşi,
Bucuria şi frumuseţea Sfintelor Paşti să vă cuprindă sufletul!
Sfânta Înviere să vă aducă lumina cerească în inimă şi în cuget! Pacea lui Hristos să fie prezentă în viaţa fiecăruia, în viaţa familiei, a Bisericii şi a Ţării noastre, a lumii în întregime!
Să rămânem învăluiţi de iubirea lui Dumnezeu şi să fim iubitori de Dumnezeu, ca într-un duh, cu o inimă şi într-un singur glas să mărturisim:
HRISTOS A ÎNVIAT!
ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
+VLADIMIR
MITROPOLITUL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE
Învierea Domnului,
anul mântuirii 2016,