Omul nu-și poate iubi vrăjmașii dacă nu este plin de Duhul Sfânt. Duminica a XIX-a dupa Rusalii la Mănăstirea Curchi

Dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare; dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând acestea, vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul cu binele (Rom. 12,17-21).

Duminica a XIX-a dupa Rusalii Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

În timpul sfintei Liturghii cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, tânărul Maxim Ioan, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Sfântul Ilie din s. Vâprova. r. Orhei.

Această Duminică are în centru tema iubirii de vrăjmași, așa cum apare în Predica de pe munte, varianta din Evanghelia după Luca.  Porunca aceasta pare cu neputinţă de împlinit, însă cu ajutorul şi harul lui Dumnezeu ea poate fi împlinită, iar atunci: „răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi”.

„Iubirea de vrăjmași este un mare dar al Sfântului Duh. Omul nu-și poate iubi vrăjmașii dacă nu este plin de Duhul Sfânt. Un chip al dragostei de vrăjmași este ca în orice contact cu ei, noi să punem un strop de dragoste. De aceea, ar trebui să fie ca un fel de program al vieții noastre ca în tot ceea ce zicem, în tot ceea ce facem, în tot ceea ce gândim, să punem un strop de dragoste, de dragul lui Dumnezeu. Dacă facem așa, la sfârșit, cu siguranță vom moșteni porția cea mare a dragostei lui Dumnezeu, dragostea cea până în sfârșit pe care Hristos ne-a arătat-o nouă”, ne spune arhimandritul Zaharia Zaharou.

Iar învățătura Sfântului Siluan Athonitul despre iubirea de vrăjmași ne arată că nimeni nu poate ajunge pe culmile vieții duhovnicești fără să treacă de acest examen de maturitate, adevărată piatră de poticnire pentru cei mai mulți dintre noi. „Sunt oameni care doresc vrăjmașilor lor sau duș­manilor Bisericii pierire și chinurile în focul iadului. Ei gândesc așa pentru că n-au învățat de la Duhul Sfânt iubirea lui Dumnezeu, căci cel ce a învățat aceasta va vărsa lacrimi pentru întreaga lume. Tu zici: «Cutare e un criminal și e bine să ardă în focul iadului», ne spune sfântul Siluan și tot el ne întreabă: Dacă Dumnezeu ți-ar da un loc bun în rai și de acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ți va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un dușman al Bisericii? Sau vei avea și tu o inimă de fier?”.

„Iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi” (Luca 6,35).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *