Mesajul Starețului Sfintei Mănăstiri Curchi, Arhimandritul SILUAN (Șalaru) la Nașterea Domnului

Cu adâncă recunoștință, frații mei întru Iisus Hristos Domnul și dragii mei prieteni, aş dori să vă felicit cu ocazia praznicului minunat al Nașterii Domnului!

Biserica Ortodoxă prăznuiește Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Grandoarea şi solemnitatea acestei sărbători sunt date de Întruparea Domnului. Dumnezeu devine om, iar această uniune a divinului şi umanului este inseparabilă pentru totdeauna. Acest lucru este destul de vădit în cântarea de o nesămuită frumusete, pe care ne-a lasat-o imnograful Anatolie în vecernia praznicului:

„Hristoase, oare ce-ți vom aduce ție pentru aceea că de dragul nostru Te-ai arătat ca un om pe pământ? Fiecare din făpturile zidite de Tine îți aduce mulțumire: îngerii, cântarea; cerurile, steaua; magii, darurile; păstorii, minunea; pământul, peștera; pustiul, ieslea; iar noi, pe Maica Fecioara. Dumnezeule, Cel ce ești mai înainte de veci, miluiește-ne pe noi!”

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos ne reaminteşte nouă tuturor şi fiecăruia dintre noi despre răspunderea pe care o avem pentru viaţa noastră şi pentru cei dragi. Ea ne reaminteşte că nu am venit în această viaţă pur şi simplu, ci cu un scop concret, cu o misiune concretă. Iar misiunea fiecăruia este dată de Dumnezeu. Este foarte important să simţim această chemare a noastră pentru a conştientiza de ce ne-a adus Dumnezeu pe această lume şi ce doreşte să realizăm noi. Iar voinţa noastră omenească trebuie să se afle permanent în armonie cu voia lui Dumnezeu. De aceea este necesar să ne abţinem de la fapte rele, să renunţăm la obiceiurile proaste şi să avem întotdeauna grijă de perfecţiunea morală. Domnul nu aşteaptă de la noi să fim sfinţi prin propriile eforturi. Domnul ne ajută pe calea vieţii noastre. Dacă vrem să facem bine, atunci Dumnezeu însuşi vine în ajutorul nostru.

Vă urez un Crăciun călduros în grija celor trei „surori” care î-L aduc pe Hristos în viața noastră și în familiile noastre, Credinţa, Nădejdea şi Iubirea!

Cu deosebită dragoste și aleasă prețuire vă spun cu bucurie,

 Hristos s-a născut! Slăviți-L!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *