Interviu realizat în anul 2008 pentru revista „Clopotarul”
O mare responsabilitate se lasă peste umerii călugărilor moldoveni din timpurile de acum. Necătând la săracia lor, oamenii şi statul au făcut un efort comun pentru adunarea sumelor enorme necesare pentru a ridica lăcaşurile frăţiilor monahale din ruine.
Acum, să te închini icoanelor nu mai e necesar într-o colibă, cum o făceau altădată asceţii schimnici, ci e posibil să o faci în încăperile renovate şi înfrumuseţate. Călugării trebuind să se roage zi şi noapte pentru salvarea Moldovei de la orice ameninţare.
Una dintre cele mai mari schimbări o simte Mănăstirea Curchi, situată în raionul Orhei. Există o legendă care spune că în codrii din apropiere ieşise la calea jafului Iordache Curchi. Într-o zi pe la asfințit, ei au atacat și ucis un bărbat și o femeie, pe care i-au întâlnit în cale. Dar imediat şi-au dat seama că aceştea erau părinţii conducătorului lor. Plin de durere pentru cele întâmplate Iordache a căzut la pământ şi şi-a deplâns amarnic fapta. Apoi a hotârât să întemeieze un schit, care şi a pus baza mănăstirii.
Iar complexul monastic a apărut în acest pitoresc loc către 1773. Mai târziu, devenind una din cele mai impunătoare mănăstiri a Moldovei. În 1958, călugării au fost izgoniţi din aceste locuri, iar în mănăstire fiind găzduiţi cei ce sufereau de boli mintale şi alcoolism. Dar cu voia lui Dumnezeu călugării s-au întors în aceste locuri în 2002, şi treptat au început lucrările de reconstrucţie. Mai multe desprea aceste schimbări benefice ne-a relatat stareţul mănăstirii arhimandritul Siluan (Șalaru).
Voia proprie las-o la intrare
– Câţi călugări şi ascultători trăiesc astăzi la această mănăstire?
– Sunt 38 de fraţi, dintre aceştea majoritatea fiind tineri. Ascultători sunt 15. Recent a fost tuns în monahism fratele Victor, în vârstă de 55 de ani, un fost editor al unuia dintre ziarele din Chișinău. O treime dintre călugări sunt mai în vârstă. Ei nu fac ascultări. Seara, când lucrătorii angajaţi pleacă şi e linişte, de la 7 la 8 ne rugăm împreună.
-Din ce anume constau aceste ascultări?
– În îndeplinirea diferitor lucrări. În rugăciune și în post. În bucurie, pocăinţă şi smerenie. Asculatarea în lumea şi la mănăstire nu este acelaşi lucru. Noi nu avem nevoie de un „colhoznic” care ascultă, dar oricum le face pe toate în felul său. Aici trebuie să ştii să-ţi suprimi propria voinţă, dar şi mai bine să o laşi la intrarea în mănăstire. Un stareţ din zilele de demult a fost întrebat câți sunteţi la mănăstire? Şi el a răspuns: atâţea din păcate. Dar ar trebui să fie unul singur. Un suflet unit, nu 38.
-Probabil că vi se adresează după sfaturi şi oamenii cu diverse probleme de familie. Dar călugării doar nu cunosc acest aspect al vieţii, ce sfaturi le daţi în aşa cazuri?
– Binecuvântarea Domnului este dată prin porunci. Trebuie să ascultăm şi să ne cinstim părinţii, până când copilul nu va spori duhovniceşte. Iar certurile apar din mândrie, dorința de a domina. Copiii pun pe prim plan propria părere, de aici şi divergenţele în familie. Iar legile duhovniceşti te smiresc.
Jumătate din lucrări au rămas în urmă
La ce etapă sunt acum lucrările de reconstrucție? Cât v-a mai rămas până la finalizarea lucrărilor?
– Conform estimărilor noastre, în doi ani am trecut deja pragul de 50% la sută. Cele mai multe dintre clădiri și la exterior și în interior sunt finisate, rămânând lucrările de amenajare şi înfrumuseţare, în special a bisericii centrale a Nașterii Maicii Domnului.
– Zgomotul de la lucrările de construcție nu a speriat îngerii? Cum veţi încerca să redobândiţi starea sprituală a acestei mănăstiri, având în vedere că aici mult timp au locuit oameni bolnavi psihic şi spiritual?
– Da, Mănăstirea Curchi era ca o rană pe trupul țării …Odată cu reînceperea oficierii slujbelor la mănăstire câte puţin a început să revie şi harul.
-Orice construcţie deobicei este asociată şi cu furturi. Aveţi persoane care duc evidenţa, sau cel mai bun auditor este Dumnezeu?
– Noi credem sincer în oameni și avem încredere în Dumnezeu. Avem şi un contabil, un om credincios, specialist în domeniul său. Construcţiile ne răpesc mult timp de la rugăciune, pe care încercăm să-l recuperăm sâmbăta și duminica.
– Care ar fi preţul lucrărilor deja achitate de oamenii ortodocşi, câţi sunt cheltuiţi într-o lună?
– Iniţial președintele companiei „Ascom Group” Anatol Stati a ajutat la redischiderea bisericii Sf. Nicolae, unde deja se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Acum acolo se finisează lucrările de pictură. Primele donații au venit din centrele raionale, apoi de la maratoanele de radio şi televiziune. Toată Moldova a adunat aproximativ 10 milioane de lei. Conform calculelor într-o lună se cheltuite cam un milion de lei, vara – două.
-Mass-media a relatat că statul va aloca 30 de milioane de lei. La ce etapă este realizarea acestei bunăvoințe?
– Fundamentul a fost ridicat prin eforturile oamenilor. Dar cheltuielile majore le suportă statul. Şi pe viitor sperăm la susţinerea sa.
– Este adevărat că Președintele Republicii la început nu era foarte mulţumit de lucrările de reconstrucţie? Care este poziția sa acum? Controlează el detaliile lucrărilor?
– Președintele a promis să ne susţină până la finisarea lucrărilor. Uneori cineva trebuie să împingă şi maşina de restaurare. Este sever, cere calitate, dar nu ne impune termeni limitaţi.
Prin prisma veşniciei
– Nu vi-e frică că curentul de bani pentru reconstrucţie din inerție va conduce la comercializarea spiritului mănăstirii?
– Trebuie să fii capabil să te autolimitezi. Careva dintre mijloace să le păstrezi pentru oaspeți, pentru a face milostenie. Iar dacă toate sunt doar pentru tine – se pierde sensul vieţii duhovniceşti ortodoxe.
Bogăția și faima te urmaeză numai până la mormânt, iar la întâlnirea cu Dumnezeu preț vor avea doar faptele. Iar ele trebuie făcute prin prisma veşniciei. Dacă materialul va triumfa la mănăstire, o parte a călugărilor va pleca câutând liniştea, de care are nevoie sufletul lor. Noi ne bucurăm de vizitatori. Avem 2-3 călugăr care au ascultarea de a petrece excursii. Dar dacă toată ziua să fii ghid, apoi spre seară ce va rămâne în capul tău?
– Cum s-a întâmplat că comanda pentru clopote a fost făcută chiar înainte de începutul lucrărilor intensive de restaurare?
– Ele reprezintă chemarea lui Dumnezeu, vocea Lui în lume. 12 clopote au fost aduse de la fabrica din Yaroslavl, pe care a vizitat-o iegumenul Iov împreună cu un alt părinte. Au asculatat notele emise la un calculator şi timp de o săptămână le-au selectat pe cele necesare. Suntem mulțumiți de sunetul lor curat şi plăcut. Dar avem şi 4 clopote vechi. Cu timpul cu ajutorul lui Dumnezeu, vom comanda mai multe, și de 3 tone. Acum cel mai mare, are o tonă și 370 de kg. De asemenea avem şi unul mai mic „Tristeţea călugărului”, care la ora 05:30 tezeşte frăţia. Celor tineri le place mult somnul…
– Este adevărat că aveţi vizitatori străini importanţi?
-Noi suntem bucuroşi de toţi. Dacă ne va vizita un păcătos și un cerșetor, vom fi bucuroşi duhovniceşte şi de ei. Maica Domnului o dată s-a arătat călugărilor de la Sfântul Munte având chipul unei cerşetoare.
-Potrivit unor zvonuri, împăratului Nicolae al II-lea îi plăcea să bea un ceai cu călugării de la mănăstirea Curchi. Este adevărat acest fapt?
-Țarul Nicolae al II-lea a vizitat mănăstirea de două ori. Nu cu mult timp în urmă, în satul Isakovo a trecut la cele veşnice un oarecare Vasilii, care în calitate de călăreţ l-a însoţit pe ţar la mănăstire în prima sa vizită. Împăratul a donat atunci mănăstirii o sumă impunătoare. A doua oară a zabovit aici chiar timp de două zile. Desigur că a băut un ceai și a vorbit cu frații mănăstirii. Prin urmare, aici s-a simţit bine sufleteşte.
Traducere din l. rusă pentru www.ortodox.md
Sursa: Revista Ortodoxă „Clopotarul” Nr.1, 2008
Громадная ответственность ложится в наступившие времена на молдавских монахов. Ведь народ и государство, несмотря на бедность, вывернули карманы и наскребли многомиллионные суммы для поднятия обиталищ святой братии из руин, и она эту помощь приняла.
Теперь инокам класть земные поклоны не в избушке под лучину, как делали это аскеты-схимники в старые времена, а в прекрасных отремонтированных интерьерах.
Дело ныне за ними – с особым рвением денно и нощно молиться о спасении Молдовы от всякого рода погибели…
Одна из наиболее грандиозных метаморфоз в эти дни происходит в прославленном Курковском монастыре, что в Оргеевском районе.
Существует предание, будто в прилегающих кодрах некогда разбойничал со своей шайкой Иордаке Курки. Однажды в сумерках разбойники напали и убили мужчину и женщину, шедших по дороге. Когда присмотрелись – а это отец и мать главаря. Безутешный Курки повалился с горя на землю, стал рвать на голове волосы, а потом раскаялся в злодеяниях, основал скит и, приняв монашество, построил церквушку.
Красивейший же монастырский ансамбль возник в этом живописном краю в 1773 году. Позже он вырос в величественный, самый крупный в Молдове монастырский комплекс.
В 1958-м всех монахов отсюда изгнали, на их место переселили душевнобольных и алкоголиков. Но с Божьей помощью насельники вернулись сюда в 2002 году, а их обитель понемногу претерпевает масштабную реконструкцию.
Подробнее о благотворных изменениях в жизни монашеской братии нам согласился поведать настоятель монастыря Архимандрит Силуан (Шалару).
– Сколько сейчас в таком огромном монастыре живёт иноков и послушников?
– Братьев – 38, из них большая часть – молодые. Послушников – до 15-ти. Недавно постриг принял 55- летний брат Виктор, который был редактором одной из кишинёвских газет. Треть монахов старенькие. У них нет послушания. Вечером, когда тихо и нет рабочих, с 7 до 8-ми молимся все вместе.
– В чём конкретно проявляется послушание?
– В работе. В молитве и посте. В радости, смирении и покаянии. Послушание в миру и здесь – не одно и тоже. Нам не нужен «колхозник», который слушает, но делает по-своему. Тут надо уметь подавлять свою волю, а лучше оставить её за оградой. Старца в старину спрашивали: сколько вас в монастыре? Он отвечал: столько-то, к сожалению. А должен быть только один. Единый дух, а не 38.
– К вам, наверное, обращаются за наставлениями люди, уставшие от семейных скандалов. Но ведь монахи не проходят испытания брачными узами. Что же вы тогда можете посоветовать?
– Благословление Господа даётся через заповеди. Надо слушаться и почитать отца с матерью, пока ребёнок не окрепнет духовно. Ссоры берутся от гордыни, желания властвовать. Дети высоко ставят своё мнение, отсюда разногласия в семье. А духовные законы смиряют.
– На каком этапе находится сейчас реконструкция? Сколько осталось до завершения работ?
– По нашим расчётам, за два года мы уже перешли 50-процентный рубеж. Большинство зданий и снаружи, и внутри уже готовы, остались работы по благоустройству, в особенности центрального храма Рождества Богородицы.
– Строительные шум и грохот не распугали ангелов? Как собираетесь возвращать намоленность, если учесть, что здесь долго жили духовно надломленные люди – психически больные?
– Да, Курки были как рана на теле страны… Благодать по чуть-чуть стала возвращаться, как только начались службы.
– Любая стройка ассоциируется с воровством. У вас поставлен контроль, или лучший аудитор – сам Господь?
– Мы искренне верим людям и уповаем на Бога. Есть бухгалтер, верующий человек, хороший специалист в своей области. Строительство отбирает у нас много времени от молитв, стараемся компенсировать за счёт суббот и воскресений.
– Сколько средств уже потрачено на проведённые работы и сколько денег уходит в месяц?
– Сначала президент компании „Аском Груп” Анатолий Стати помог храму Святителя Николая, где проводятся Божественные литургии. Сейчас там заканчивается роспись. Первые пожертвования пошли из райцентров, потом от теле- и радиомарафона. Всею Молдовой было собрано около 10 миллионов леев. По расчётам, в месяц тратится в пределах одного миллиона, летом – два.
– Пресса сообщила, что государство собирается выделить 30 миллионов леев. На каком этапе находится реализация этого благого желания?
– Фундамент был поднят усилиями народа. Но основные затраты ложатся на плечи государства. И в дальнейшем рассчитываем на его помощь.
– Правда ли, что президент республики сперва был не особо доволен ходом восстановительных работ? Какова сейчас его позиция? Что говорит первое лицо при частых посещениях монастыря? Контролирует ли он детали строительства?
– Президент обещал быть до конца с нами. Надо иногда и толчок реставрационной машине дать. Строг, требует качества, но жёсткими сроками не ограничивает. Прямого вмешательства нет, но на детали Владимир Воронин внимание обращает. Всегда советуется со мной.
– Когда планируется завершение работ?
– Центральная часть монастыря, надеемся, будет готова к концу 2008 года. Ограда и пара корпусов с кельями останутся на 2009.
Через призму вечности
– Не боитесь, что нынешние потоки денег на восстановление святыни по инерции приведут к коммерциализации духа монастыря?
– Надо уметь себя ограничивать. Что-то из средств оставлять для гостей и для совершения милосердия. А если всё только для себя – теряется смысл православно-духовной жизни. Богатство и слава – они только до могилы, а при встрече с Богом цену имеют только дела. Их же надо делать через призму вечности. Если материальное в монастыре восторжествует, часть иноков уйдёт в тишину, которая требуется их душе. Мы рады туристам. Есть у нас на послушании 2-3 монаха – проводят экскурсии. Но если целый день быть гидом, то к вечеру что останется в голове?
– Как получилось, что ещё до начала интенсивной реставрации монастырь заказал колокола?
– Колокола – это глас Божий на Земле. 12 колоколов привезены с завода из-под Ярославля, где побывали иегумен о. Иов ещё с одним священником. Прослушали каждый по нотам на компьютере и в течение недели подобрали нужные колокола. Мы довольны их чистыми и приятными звонами. У нас есть 4 старых колокола. Со временем, с Божьей помощью, закажем ещё и 3-тонный. Здесь мужской монастырь, поэтому нужен благовестник. А сейчас самый большой, в одну тонну и 370 килограммов, звучит баритонально. Ещё у нас есть маленький пронзительный колокольчик «Печаль монаха», который бодро звенит в 5.30 утра, поднимая братию. Молодым же иногда так хочется поспать…
– Верно ли, что вас посещают высокие заграничные гости?
– Мы всем рады. Грешник и нищий, если придут – духовно рады будем и им. Богоматерь ведь однажды на святом Афоне явилась монахам в образе нищенки.
– По слухам, император Николай II любил распивать чай с куркинскими монахами. Правда ли это?
– Царь Николай II посетил обитель дважды. Не так давно в селе Исаково скончался человек по имени Василий, который в качестве всадника сопровождал помазанника до монастыря в первый приезд. Тогда государь пожертвовал обители крупную сумму. А во второй раз он задержался здесь на целых два дня. Конечно же, пил чай и беседовал с братией. Значит, его душе тут было хорошо.