Liturghie arhierească în Duminica Vindecării slăbănogului de la Vitezda la Mănăstirea Curchi

În Duminica a IV-a de după Paşti, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Mesajul Evangheliei acestei Duminici vine să arate omului din oricare veac, însingurat prin patimi, că poate birui păcatul şi moartea prin Cel ce l-a tămăduit pe slăbănog şi a înviat din morţi, Iisus Hristos. Căci, Ziua Învierii este începutul împăcării omului cu Dumnezeu, dar şi a împăcării dintre noi, cum frumos ne învaţă stihira de la Laudele Paştilor. Ea ne cheamă la comuniune de viaţă cu Dumnezeu şi cu semenii în şi prin Biserica Sa, ca să se aşeze pacea şi buna învoire între oameni.

Mântuitorul Hristos nu vindecă doar oameni, El vindecă Omul, comunitate umană, mentalitatea umană, pentru că anume pentru aceasta a venit! Să dăruiască vindecarea ca arvună Învierii. Hristos vindecă pentru a face să izvorască dragostea, dragostea care care trebuie să sporească pentru Dumnezeu și oameni. După cum spunea Părintele Sofronie: „În dragostea pentru Hristos iubim și cunoaștem pe Tatăl; prin Hristos cunoaștem dragostea Duhului Sfânt; prin ea intrăm în Viața dinlăuntrul Dumnezeirii Treimice”, după ce mai înainte lămurise inimii noastre: „Nu este nefericire mai mare decât a nu cunoaște adevăratul Dumnezeu. Iar noi, cunoscându-ne cum eram înainte, recunoaștem în darul pocăinței un nemeritat dar al cerului; și nu semeția se arată înlăuntrul nostru, ci smerita mulțămită Domnului și mâhnirea împreună-pătimitoare pentru cei care rămân mai departe în întunerecul necunoașterii. Mare este cinstea de a fi creștin! A simți Dumnezeirea și a afla în sine puterea de a-i urma chemarea Părintelui Luminilor.”

Chipul dragostei și comuniunii desăvârşite dintre oameni este Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, căci numai aici auzim cuvintele: „Să ne iubim unii pe alţii ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *