La Mănăstirea Japca a fost desemnată o nouă stareță

Joi 19 noiembrie, cu binecuvîntarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan (Moșneguțu) Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, împreună cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Exarhul Mănăstirilor, au întreprins o vizită de lucru la mănăstirea „Înălțarea Domnului” din Japca.

În cadrul vizitei, a avut loc o întîlnire cu maica stareță Arsenia (Bordeniuc) dimpreună cu întreaga obște monahală, unde PS Episcop Ioan a dat citire decretului mitropolitan de numire a monahiei Parascheva (Gușan), viețuitoarea mănăstirii „Sf. Marta și Maria” în funcția de stareță a mănăstirii Japca.

Totodată, PS Ioan a transmis maicii Arsenia, mulțumirile ÎPS Mitropolit Vladimir pentru munca jertfelnică depusă pe parcursul a cinci ani de stăreție.

De menționat faptul, că pentru noua stareță, maica Parascheva, mănăstirea Japca nu este una străină, ci este chiar mănăstirea de metanie, unde s-a nevoit timp de treisprezece ani.

În cuvântul adresat obștei monahale Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari) a îndemnat viețuitoarele să mențină și în continuare flacăra vie a tradiției monahale în această mănăstire care a fost un stîlp al rezistenței în anii de prigoană. Totodată Părintele Exarh i-a urat succes și realizări ziditoare noii starețe, îndemnîndu-o să acorde o grijă deosebită misiunii speciale pe care o au mănăstirile în zilele noastre de a fi „oaze de liniște și rugăciune“ pentru mulțimea pelerinilor care zilnic le trec pragul.

Mai apoi, la cimitirul mănăstiresc, a fost săvîrșită o rugăciune și evocată amintirea vrednicilor viețuitori ai acestei comunități călugărești: Egumena SERAFIMA, Egumena ALEXANDRA, Schiegumena MARIA, a tuturor nevoitoarelor, dar și a Arhimandritului EVGHENIE (Adam), perioadă îndelungată duhovnic al multor generații de monahi din țara noastră.

La final, reprezentanții Mitropoliei s-au familiarizat cu starea de lucruri la zi a așezămîntului monastic și au discutat diferite aspecte ale vieții mănăstirești cu viețuitoarele mănăstirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *