La mănăstirea Curchi a avut loc o ședință comună a reprezentanților Mitropoliei Moldovei și cei ai Academiei de Științe din Moldova

Mănăstirea Curchi a găzduit astăzi o ședință comună a reprezentaților Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și a Academiei de Științe a Moldovei în scopul creării premiselor editării unei lucrări dedicate mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Din partea Mitropoliei Moldovei a fost prezent ÎPS Mitropolit Vladimir, Prot. Mitr. Vadim Cheibaș,secretarul Direcției Mitropolitane, Arhim. Siluan (Șalaru), starețul mănăstirii Curchi și Protopop de Orhei, Arhim. Ioan (Moşneguţu), starețul mănăstirii Hârbovăț și secretarul Eparhiei de Ungheni şi Nisporeni și Prot. Conf. Univ. Vetcislav Cazacu, Prorectorul Academiei Teologice din Moldova.

Membrii delegației AȘM în frunte cu domnul președinte al Academiei, domnul Gheorghe Duca au vorbit despre necesitatea editării unei asemenea cărți care ar fi foarte valoroasă pentru slujitorii Bisericii, pentru cercetătorii științifici, dar și pentru toți cei care doresc să cunoască patrimoniul spiritual, istoric și cultural al țării natale.

În luarea sa de cuvânt, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir a apreciat inițiativa academicienilor și i-a asigurat pe savanți de întreg sprijinul de care va fi nevoie pentru ca acest proiect să fie realizat.

La rândul său, domnul Gheorghe Duca a mulțumit Mitropolitului pentru deschiderea Sa și s-a arătat ferm convins că această carte va vedea în cel mai scurt timp lumina tiparului.

Un merit aparte în inițierea proiectului îi revine domnului academician Andrei Eșanu, care este binecunoscut pentru cercetările sale de un înalt profesionalism în domeniul istoriei bisericești.

Domnia sa a reiterat necesitatea stringentă de elaborare a unei lucrări la nivel academic care să cuprindă între coperțile sale istoria așezămintelor monahale din cuprinsul țării noastre, având în vedere importanța lor pentru dezvoltarea și păstrarea valorilor perene.
Luând în considerație anvergura acestei inițiative, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a asigurat reprezentanții Academiei că la Mitropolie va fi constituită o comisie care să acorde ajutorul necesar cercetătorilor științifici.

Și Arhim. Siluan (Șalaru), stareț al mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, Curchi și Exarh al mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei a mulțumit celor prezenți pentru preocuparea ce o au pentru istoria așezămintelor monahale și s-a declarat convins că această lucrare va fi utilă mai ales pentru slujitorii altarului, care astfel vor avea posibilitatea să cunoască în amănunte istoria mănăstirilor în care zeci și sute de ani monahii s-au rugat pentru poporul binecredincios.

La final s-a convenit ca într-un timp cât mai scurt să mai fie convocată o ședință comună pentru a se stabili pașii ulteriori întru realizarea proiectului propus.

Pentru a fi familiarizat cu ultimile cercetări tematice ale Academiei de Științe, ÎPS Mitropolit Vladimir a primit în dar de la domnul Gheorghe Duca câteva lucrări noi, iar în context domnul Andrei Eșanu a oferit Înalt Prea Sfinției Sale și Părintelui Arhimandrit Siluan câte o carte dedicată activității domnitorului Dimitrie Cantemir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *