Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop al Orheiului, Vicar Mitropolitan a liturghisit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău, împreună cu soborul de clerici ai Catedralei la care au participat mulțime de credincioşi, care au venit cu credinţă şi evlavie la Dumnezeu, Mântuitorul şi nădejdea noastră, pentru a-și mărturisi păcatele și a primi vindecare prin primirea Tainei Sfintei Împărtășanii.
După ce am prăznuit în duminica I a Postului Mare Triumful Ortodoxiei – astăzi, în duminica a doua din post, continuând urcușul nostru duhovnicesc pe treptele Postului Mare spre Înviere, prăznuim pe Sfântul luminii necreate – Marele Ierarh Grigorie Palama. Această duminică se numește și Duminica Sfântului Grigorie Palama încă din anul 1368 – anul canonizării acestui mare și valoros ierarh și teolog al Bisericii Ortodoxe.
După citirea pericopei evanghelice din cadrul Sfintei Liturghii, PS Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a îndemnat credincioșii prezenți la trăirea intensă a dreptei credințe, la curățirea sufletului prin post, rugăciune fierbinte și milostenie, avându-l rugător, îndrumător și mijlocitor în toate pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, pe care-l prăznuim astăzi.
În cuvântul predicatorial adresat cu această ocazie, PS Siluan a vorbit credincioșilor despre viața și învățătura Marelui Ierarh Grigorie Palama, dar și despre învățăturile morale ce reies din pilda evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii: „Atât slăbănogul, din pilda pe care am ascultat-o cu toții, cât și cei care l-au adus în fața Mântuitorului, au avut credința că va primi vindecare.
Despre această minune ne învață frumos Sfântul luminii necreate, pe care-l prăznuim în fiecare an în cea de-a doua duminică a Postului Mare, Părintele Ierarh Grigorie al Tesalonicului: „Slăbănogul a auzit cuvântul fiule și a fost înfiat de către Tatăl cel Ceresc și, lipindu-se de Dumnezeu, Cel fără de păcate, a devenit îndată și el lipsit de păcate, prin iertarea păcatelor; și ca să urmeze și primenirea trupului, el primește mai întâi sufletul mai înălțat decât păcatul, de la Cel ce cunoștea că, la început, sufletul său căzuse în capcanele păcatului și bolile trupului și moartea au urmat după dreapta judecata” (Sf. Grigorie Palama, Omilii la vindecarea slăbănogului, 9), a menționat Preasfinția Sa.
Duminica Sfântului Grigorie Palama, a II-a din Postul Păresimilor – ne cheamă ăe toți să ne luminăm prin rugăciune, prin post, prin fapte bune, prin citirea vieților sfinților, prin citirea scrierilor sfinte și prin toată fapta cea bună,
Serviciul divin a culminat cu împărtășirea clerului și a credincioșilor cu Sfintele Taine: Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.