În Duminica a XXIII-a după Cincizecime PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În Duminica a XXIII-a după Cincizecime, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.

Pericopa evanghelică a acestei Duminici îl prezuntă pe Domnul Hristos în cetatea Capernaum, după ce fusese aproape dat afară din ținutul Gadarenilor de niște locuitori la fel de nerecunoscători ca mulți dintre noi, cei de astăzi, care privim cu nesaț către bunurile materiale, mai degrabă decât spre mulțimea de daruri și vindecări primite de Sus. Sfântul Evanghelist Luca prezintă două minuni, săvârșite de Mântuitorul Hristos: vindecarea femeii bolnave de 12 ani de hemoragie și învierea fiicei mai-marelui sinagogii.

Și noi ne asemănăm cu această copilă, înviată de Domnul Hristos, pentru că devenim asemenea morţilor prin păcatele care le săvârşim. Şi atunci El ne prinde de mână şi ne zice: ţie îţi poruncesc, scoală-te!

„Oamenii din ziua de azi L-au pierdut pe Dumnezeu ca punct de reper și nu-și mai pun nădejdea în marea Sa milostivire. Ei își plâng de milă și dau vina pe Dumnezeu, Care singur este Bun, iar atunci când se abat asupra lor necazuri și năpaste, ei rup orice legătură cu Singurul care ar putea să-i izbăvească din moarte,” ne spune arhim. Zaharia Zaharou.

Chiar dacă oamenii uită despre acest adevăr, cu toții vom trece de la moarte, la viață, de noi depinde însă cum va fi această nouă viață.

În cuvântul de învățătură adresat, PS Siluan a subliniat importanța credinței în viața noastră. „Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit. Mergi în pace!,” i se adresează femeia Mântuitorul femeii din pericopa evanghelică de astăzi. Și noi, asemenea ei avem posibilitatea să ne apropiem de Domnul nostru Iisus Hristos și să primim vindecare. Să rămânem aproape de Cel care îmbarcă lumină ca o haină. Să-I spunem despre suferințele și durerile noastre. Doar rămânâd alături de Hristos, primim putere de a trece peste greutățile vieții, de a ne ridica de la cele trecătoare, spre cele veșnice, de la moarte la viață, ” a menționat Preasfinția Sa.

„Credinţa ta te-a mântuit…”
„Doar crede şi se va mântui”
(Luca 8, 48, 50)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *