Hristos să se facă icoană în noi… Sfânta Liturghie în Duminica Triumfului Ortodoxiei la Mănăstirea Curchi

În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Biserica „Sfântul Nicolae” a așezământului monahal.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că credinciosul trebuie să se vadă nu numai după dar, ci şi după viaţa înnoită. Credinciosul trebuie să fie luminător şi sare a lumii. Iar dacă nu luminezi nici ţie, dacă nu sărezi propria putreziciune, după ce să te mai cunoaştem că eşti credincios? După faptul că te-ai scăldat în apele sfinţite? Dar asta ţi se va face temei de pedepsire, căci mărimea cinstirii se face întru adaos de certare pentru cei ce nu vor să trăiască în chip vrednic de aceasta.

Duminica Ortodoxiei ne aminteşte  nu doar despre sinodul din anul 843 care a declarat valabile toate hotărârile celor şapte sinoade ecumenice și a restabilit cinstirea sfintelor icoane, dar și despre datoria noastră de a păstra dreapta credinţă.  Ortodoxia nu  este doar o stare de cunoaștere, ci și una de trăire, mărturie și împlinire.

„Omule! Nu uita niciodata ca esti un mic dumnezeu in facere! In facerea fiintei tale ai icoana vie a lui Dumnezeu. Ia aminte cum traiesti, ia aminte ce faci cu icoana lui Dumnezeu care este in tine. Ia aminte, omule! Omule! Omule! Caci, viata noastra isi are inceputul pe pamant si ne duce inaintea prealuminatului Chip al lui Dumnezeu, ca acolo sa dam raspuns ce am facut cu chipul lui Dumnezeu in aceasta lume…”, ne îndeamnă Sfantul Iustin Popovici.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificaţiile istorice şi doctrinare ale Duminicii Ortodoxiei. „Duminica Ortodoxiei este pentru noi prilejul de a ne reîmprospăta credinţa printr-o sărbătoare a biruinţei ei asupra tuturor rătăcirilor şi a ne întări cu nădejdea că Dumnezeu va păstra în noi chipul Său preasfânt”, a menționat ierarhul.

La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. La final cei prezenți au primit în dar iconițe.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Mănăstirii Curchi, condus de Dl Dumitru Buga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *