Hristos S-a născut! Prăznuirea Naşterii Domnului la Mănăstirea Curchi

„Să se bucure cerul, să se vese­lească pământul! Că S-a născut pe pământ Mielul lui Dum­nezeu, dând izbăvirea lumii. Cuvântul, Cel ce era în Sânurile Tatălui, a ieşit fără de sămânţă din Fecioară; de Acela magii s-au înspăimântat, văzându-L născându-Se în Betleem ca un Prunc; pe Care toate Îl slăvesc.”

În ziua marelui praznic al Nașterii Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală la biserica cu hramul „Sf. Ierarh. Nicolae”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

”Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David”. Astăzi putem primi o bucurie unică, de natură dumnezeiască, ce cunoaşte trepte de intensitate pe măsura pregătirii noastre de a o primi.

Dragostea cu care Pruncul Iisus ne atrage spre El ar trebui să producă în suflet o bucurie mai presus de tot ceea ce este pământesc. În preajma Lui, inima omului îşi pierde atracţia către cele trecătoare. Pătrunsă de Harul Duhului Sfânt, se mişcă spre stări superioare de simţire şi cunoaştere faţă de cele din planul lumesc…

„Nașterea Domnului ar trebui să nască regenerarea noastră duhovnicească. Dacă nu simțim acestea, înseamnă că Iisus nu s-a născut pentru noi și este un lucru îngrozitor să sărbătorim Nașterea lui Hristos, fără să simțim propria noastră renaștere. Este ca și cum am sărbători nașterea unui copil care lipsește de la naștere,” ne spune Mitropolitul Ierotei de Nafpaktos. Un mic pas în acest sens ar trebui să facem la fiecare rugăciune, la fiecare liturghie și sărbătoare.

După pericopa evanghelică, PS Siluan a dat citire pastoralei PF Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, corul Sf. Mănăstiri Curchi a susținut un concert de colinde. Numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, ca o încununare a bucuriei sărbătorii Întrupării Domnului.

Ierarhul Orheiului le-a dorit tutor celor prezenți o sărbătoare cu și alături de Hristos, Cel care să le schimbe și lumineze viețile. „Fie ca Praznicul Nașterii Domnului să ne facă pe toți părtași păcii și primirii Pruncului dumnezeiesc, Care S-a născut astăzi în peștera Betleemului, și să ne aducă lumină și înțelepciune, credință și nădejde, iar în inimi multă iubire jertfelnică și slujitoare”, a menționat Preasfinția Sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *