Joi, 8 noiembrie 2018, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din Tesalonic, ocrotitorul spiritual al orașului Orhei și al Catedralei episcopale, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală și voievodală „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din orașul Orhei.
Alături de Preasfinția Sa, la Sfânta Liturghie praznicală au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Rodion Melnic, slujitor al catedralei, Prot. mitr. Roman Leu, Șef al Sectorului I al Vicariatului de Orhei, Prot. mitr. Grigorie Postu, Duhovnic al slujitorilor din cuprinsul vicariatului, precum și preoții veniți de la parohiile din oraș.
Printre creştinii prezenţi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, care s-au rugat împreună cu Arhiereul Orheiului și slujitorii bisericilor din cuprinsul orașului, cerând de la Dumnezeu în ziua hramului liniște și ocrotire cerească.
În cuvântul predicatorial adresat la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan a vorbit adunării credincioșilor despre viața și pătimirile Marelui Mucenic Dumitrie, Izvorâtorul de Mir din Tesalonic (Grecia), prăznuit în anotimpul bogat al toamnei târzii, care se bucură de o cinstire deosebită în Biserica Ortodoxă, fiind unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii – unul din marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor. Numele de „Izvorâtorul de Mir” nu este o metaforă. După trecerea sa în veșnicie, din osemintele sale a izvorât mir, fenomen întâlnit frecvent la sfinții Bisericii Ortodoxe.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, reprezintă un model exemplar de viață creștină, care l-a venerat pe Hristos toată viața sa. Sfântul Mare Mucenic, un vestit tămăduitor de boli și făcător de minuni în Tesalonic, a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian Galeriu (care au domnit între anii 284 – 311), recunoscuți în imperiu pentru persecuțiile aprige îndreptate împotriva creștinilor.
Totodată, Episcopul bisericilor din cuprinsul raionului Orhei a adresat slujitorilor și credincioșilor orheieni un mesaj de felicitare cu prilejul celebrării Zilei Hramului orașului și al Catedralei episcopale:
„Cu mare bucurie pot să afirm că orașul Orhei este pentru noi un loc minunat, cu perspective foarte frumoase de dezvoltare pentru viitor. Avem un oraş pitoresc, cu oameni frumoşi, harnici şi buni la suflet, iar această zi de sărbătoare să aducă pentru fiecare orheian o sursă de bucurie și un îndemn de a fi mai buni.
Cu prilejul „Hramului Orașului Orhei” Vă doresc multă sănătate tuturor, bucurii sfinte, prosperare şi realizări frumoase în tot ce faceți. Sacritatea sărbătorii să ne facă mai buni, mai iertători şi mai atenţi cu cei din preajmă”, a menționat Preasfinția Sa.
După rostirea cuvântului de învățătură, PS Siluan, înconjurat de soborul preoțesc, a oficiat înconjurul catedralei și slujba Tedeumului de mulțumire către Atotțiitorul Dumnezeu și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pentru sănătatea și darurile cerești și pământești revărsate din belșug asupra slujitorilor catedralei, a ctitorilor, a enoriaşilor şi a tuturor celor care în ziua pomenirii Sfântului îşi celebrează ziua onomastică.
Slujba divină praznicală a fost înfrumusețată de minunatele și sublimele cântări interpretate de către corul arhieresc al mănăstirii Curchi și corul de femei al catedralei episcopale.
Serviciul de Presă al Vicariatului de Orhei