„Familia creștină reprezintă locul dăruirii de sine și al rugăciunii reciproce în vederea înveșnicirii unirii soților în comuniunea sfinților!”
În după-amiaza zilei de 22 martie 2018, în ziua prăznuirii Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, cu binecuvântarea PS Siluan al Orheiului, în Parohia cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Dîșcova, r-nul Orhei (pr. paroh Dumitru Stepanenco), din Sectorul VI al Vicariatului de Orhei, s-a desfăşurat conferința pentru viață cu titlul „Mărturisirea adevărului prin apărarea Familiei Creștine”.
Conferința Provita, desfășurată în fața unui auditoriu numeros, este una din activitățile care se încadrează în cadrul unui șir de activități pro viață organizate în Vicariatul de Orhei, cu binecuvântarea PS Siluan de Orhei, în Luna pentru viață 2018 „O lume pentru viață” 1-31 martie a. c., la care participă clericii din vicariat.
Conferința cu titlul „Mărturisirea adevărului prin apărarea Familiei Creștine” a fost susținută de către Prot. Iulian Rață, Președintele Sectorului Sinodal pentru „Activitate Misionară”, Prof. la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova și Parohul Bisericii „Sf. Treime” din s. Lucășeuca, Orhei și s-a desfășurat cu stăruința și organizarea Șefului Sectorului VI al Vicariatului, Prot. Ioan Surguci și a părintelui paroh Dumitru Stepanenco.
Întâlnirea a fost moderată de părintele Ioan Surguci, care în deschidere, a prezentat scopul și utilitatea acesteia, anume redescoperirea și întărirea valorile familiei tradiționale, precum și mărturia împlinirii Evangheliei iubirii milostive a lui Dumnezeu în viața fiecărui credincios, ca alternativă la viața imorală și duhul lumii secularizate.
În continuare, a urmat discursul pr. prof. Iulian care a prezentat efectele și consecințele grave ale păcatului avortului din perspectivă teologico-duhovnicească, subliniind faptul că avortul este un act de necredință și de înstrăinare față de Dumnezeu – Izvorul vieții.
De asemenea, în cadrul discuțiilor din partea a doua a întâlnirii provita au fost abordate și următoarele teme: conceptul de demnitate umană în perspectivă juridică, bioetică și teologică; familia creștină, icoană a iubirii dumnezeiești și provocările lumii contemporane; apărarea demnității umane prin apărarea drepturilor copilului nenăscut; familia tradițională creștină – Biserica de acasă, un rai în miniatură, altarul de jertfă în care egoismul și iubirea de sine este suprimată sau familia creștină ca loc al dăruirii de sine și al rugăciunii reciproce în vederea înveșnicirii unirii soților în comuniunea sfinților.
Cei prezenți au concluzionat faptul că demnitatea umană constă în mărturisirea calității de persoană a ființei umane, create după „chipul lui Dumnezeu” și mai ales de umanitatea asumată de Domnul Hristos în actul Întrupării Sale.
Seara s-a încheiat cu sesiunea de întrebări a credincioșilor prezenți.
Serviciul de presă al Vicariatului de Orhei