Duminica lasatului sec de brânză – (a Izgonirii lui Adam din Rai) la Mănăstirea Curchi

Astăzi 18 februarie 2018 – în Duminica izgonirii lui Adam din Rai, la Mănăstirea Curchi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de PC Părinte Arhim. Augustin (Zaborosciuc), în prezenţa a numeroși credincioşi. În această duminică există rânduiala de a ne ierta unii pe alții, deoarece este cunoscută și sub denumirea de „Duminica iertării”.

La Sfânta Liturghie, s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei 6,14 – 21.

Zis-a Domnul: dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, şi vouă Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, căci ei îşi întunecă feţele lor, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun vouă că îşi iau răsplata lor. Iat tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl tău care vede cele ascunse îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le strică, şi unde furii le sapă şi le fură. Ci vă adunaţi comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le strică, şi unde furii nu le sapă, nici le fură. Că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.

Evanghelia de azi ne cere să facem fapte bune în ascuns, să postim în ascuns. Căci spune: Arhim. Ilie Cleopa: „Să ţineţi cu mare grijă predaniile Bisericii şi posturile, că nimenea nu are putere de la sine să le dezlege. Dacă zice cineva că dezleagă, fiecare dezleagă pe socoteala lui. Noi nu putem învăţa aceasta, că n-am învăţat de nicăieri că putem dezlega sfintele posturi aşa uşor cum cred unii. Să postim dar şi de bucate, şi de gânduri păcătoase, să postim cu ochii, cu mâinile şi cu toate simţirile, şi să ne ajute Mântuitorul ca prin acest post trupesc şi duhovnicesc să ne apropiem mai mult de El.

Mântuitorul Hristos – ne arată că nimeni nu poate intra în post fără iertare, deoarece prin iertarea altora se cultivă smerenia omului dornic de-a trăi în iubire milostivă. Iertarea este începutul bun al perioadei de post. Iertându-ne unii pe alții, și Dumnezeu ne va ierta păcatele noastre. De aceea, la Vecernia din Duminica aceasta cerem să fim iertați de către toți și iertăm pe toți.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *