„Crucea Ta, Doamne, viaţă şi înviere poporului Tău este…” Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Curchi

„Сreştinii şi-o duc cu supunere, cu smerenie, plecându-şi capul, duc până la sfârşitul vieţii crucea lor grea, mergând în urma Domnului Iisus Hristos – şi-o duc pentru El şi pentru Evanghelie, şi-o duc din dragoste arzătoare pentru Hristos, fiindcă mintea şi toate dorinţele lor sunt robite de învăţătura evanghelică. „(Sfântul Luca al Crimeei)

În ziua prăznuirii Înălţării Sfintei Cruci Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

La slujba praznicală au participat numeroși credincioși, veniți pentru a aduce laude Sfintei Cruci, retrăind amintirea celor două evenimente din istoria lemnului Sfintei Cruci, şi anume: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în anul 335.

Fragmentul evanghelic citit la acest praznic, ne reamintește despre pătimirea și răstignirea lui Hristos. „Ei L-au dus pe Creatorul vieții la moarte, ca să moară pentru noi. Într-un mod aflat dincolo de puterea noastră de a înțelege, puterea lui Dumnezeu a adus din pătimirile lui Hristos un rezultat mult mai diferit decât cel intenționat de către dușmanii Săi. Suferințele Sale au servit ca o capcană pentru moarte, lipsind-o de puteri. Moartea Domnului s-a dovedit a fi restaurarea nemuririi și înnoirea vieții noastre. Osândit la moarte, deși nevinovat, a mers mai departe purtând pe umeri crucea pe care avea să pătimească. Hristos a făcut aceasta pentru noi, luând asupra Sa pedeapsa pe care Legea o punea cu dreptate asupra celor păcătoși, lăsându-Se blestemat pentru noi. Pentru a ne elibera, El, Cel fără de păcat, a luat blestemul asupra Sa,” – ne spune Sfântul Chiril Alexandrinul.

Hristos nu a purtat crucea cuvenită Lui, ci pe cea care atârnă peste noi şi pe care eram datori să o purtăm noi, dacă ne gândim la osânda ce ni se da prin Lege. Căci, precum a fost între morţi nu pentru Sine, ci pentru noi, ca să Se facă începătorul vieţii noastre, desfiinţând în Sine stăpânirea morţii.

Prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, Crucea, din obiect de batjocură şi de tortură, a devenit armă puternică împotriva duhurilor răutăţii și chiar a morții.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Ierarhul Orheiului a vorbit despre istoricul evenimentului sărbătorit astăzi și despre Sfânta Cruce ca izvor de mântuire pentru toată lumea, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos, prin cruce surpând moartea, ne-a dăruit întru ea nouă viață veșnică, și orice om care dorește să se împărtășească de această viață trebuie să primească și să-și ducă propria cruce.

Prin asumarea Crucii, prin faptul că nu mai trăim pentru noi înșine, ci în slujba lui Dumnezeu şi a semenilor, trăim de pe acum viaţa care este viaţa necreată a lui Dumnezeu Însuşi, şi începând să trăim astfel, nimic nu poate afecta viaţa pe care o trăim acum, nici măcar moartea, fiindcă în această viaţă s-a intrat prin moarte.

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *