„Cerurile s-au deschis!” (Mt 3, 16) Arătarea Domnului prăznuită la Mănăstirea Curchi

„Harul dumnezeiesc și mântuitor s-a arătat astăzi tuturor oamenilor în Botezul Tău, Hristoase, Mântuitorule; căci ai venit la Iordan, Unule, să curățești păcatele oamenilor și să zdrobești capetele balaurilor ce se încuibaseră acolo, dăruind harul botezului care dezleagă sufletele și trupurile noastre…” (Acatistul Sărbătorii)

De Sărbătoarea Arătării Domnului, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii Curchi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi.

„Bucuria sărbătorii Botezului lui Hristos constă în percepția cosmică a universului, în credința că putem oricând să purificăm orice, să curățim, să reînnoim, să readucem la viață: oricât de murdară și învolburată ar fi viața noastră, pe care am transformat-o într-o adevărată mocirlă, ea poate oricând să fie curățită prin torentul apei vii. Căci această sete a omului de cer, de bine, de desăvârșire, de frumusețe, singura care poate să facă din el un om, nu este moartă și nu poate muri”, menționează părintele Alexander Schmeman.

Hristos fiind lipsit de păcat, nu avea de ce să fie botezat. El primește botezul pentru mantuirea noastră, pentru ca omul cel vechi al păcătului să moara și să se poată naște cel nou, dupa chipul Său. Botezul este Taina care ne renaște la o viaţă nouă, la o viață întru Hristos, la o viață de sfințenie.

„Când ieşim din apa Botezului noi avem în suflete pe Iisus şi Mântuitorul nostru… îl avem plin de mărire, curat de orice păcat şi lipsit de orice stricăciune, aşa cum a înviat, aşa cum S-a arătat Apostolilor, pe cum era pe când S-a înălţat la cer şi la sfârşit aşa cum va fi când se va întoarce iarăşi să ne ceară comoara ce ne-a încredinţat-o”, scrie Sfântul Nicolae Cabasila.  E necesar să păstrăm această comoară cât mai curată, deoarece cu ea ne vom înfăţişă înaintea dreptului Judecător.

Episcopul Vicar a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor prezenți despre praznicul Arătării Domnului, arătând semnificația Botezului Domnului Iisus Hristos, precum și a botezului cu care suntem botezați noi cei care am devenit creștini. Sărbătoarea Botezului Domnului – este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan, alături de soborul slujitor și în prezența mulțimii numeroase de credincioși, a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei.

„Este timpul înnoirii, să ne înnoim de sus, ziua rezidirii, să ne îmbrăcăm în Noul Adam, ziua luminării, să ne luminăm dumnezeiește…”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *