Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Vatici, r. Orhei, și-a serbat hramul

„Ce să fie Maica Domnului pentru noi? Nădejde, încă o nădejde! De ce? Pentru că avem ajutorul Maicii Domnului. Și dacă știm de ajutorul Maicii Domnului, de ocrotirea Maicii Domnului, de acoperământul Maicii Domnului, de mijlocirea Maicii Domnului și de rugăciunile Maicii Domnului, avem un plus de nădejde. Maica Domnului este nădejde: „Toată nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub sfânt acoperământul tău.” (Pr. Teofil Părăian)

În ziua praznicului Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir Sfânta Liturghie în parohia din satul Vatici, raionul Orhei, care poartă hramul acestei sărbători. La eveniment au fost prezenți dl Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei și reprezentanți ai autorităților locale.

Cine este Maica Domnului pentru noi, cei care cerem acoperământul ei? Este tăria nesurpată și ocrotirea tuturor creștinilor, oglinda sfântă a dreptății pentru judecători, binecuvântarea caselor și a familiilor celor evlavioase, luminarea și înţelepţirea păstorilor celor credincioși ai Bisericii, povăţuitoarea monahilor, liniștea cea netulburată a bătrânilor celor evlavioși, aleasă încununare a celor care se luptă împotriva patimilor, grabnică ajutătoare a celor obosiți de mâhnire și întristare, stâlp de nor care ne acoperă, ferindu-ne de toate ispitele și de smintelile lumii, stâlp de foc în calea mântuirii, vas de aur întru care s-a gătit pentru noi Trupul și Sângele mielului celui dumnezeiesc, mustrarea tuturor călcătorilor de jurământ și a celor care agonisesc cu nedreptate, dătătoarea tuturor darurilor celor pământești și sufletești, odihnă și bucurie tainică a robilor celor blânzi și primitori, tare apărătoare a toată lumea.

Adresându-se binecredincioasei adunări la sfârșitul Sfintei Liturghii, Vlădica Siluan a felicitat credincioșii cu ocazia celebrării hramului localității și a bisericii, îndemnându-i să se roage și mai departe cu aceiași smerenie față de Maica Domnului, pentru a ocroti comunitatea cu Omoforul ei și pentru a mijloci în fața Mântuitorului pentru pacea și liniștea poporului dreptmăritor.

„Maica Domnului este aproape de toți acei care o cheamă în rugăciune. Întotdeauna în timpurile de grea încercare Maica Domnului a fost cea care a izbăvit poporul care i s-a adresat pentru ajutor și mijlocire. Traversând și noi o perioadă de grea încercare, condfruntându-ne cu această molimă care aduce multă suferință și durere, să stăruim în rugăciune și fapte bune, s-o chemăm pe Maica Domnului să ne izbăvească și de această primejdie,” a menționat Preasfinția Sa.

În încheiere a rostit un cuvânt de mulțumire și de felicitare dl Dinu Țurcanu, mulțumindu-i Ierarhului Orheiului și tuturor celor prezenți pentru rugăciunea înălțată în comun.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *