Alături de copiii cu nevoi speciale într-un pelerinaj la mănăstirea Curchi

În cadrul Săptămânii Familiei, care s-a desfășurat în aceste zile în capitală, Protopopiatul I Chişinău şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, în parteneriat cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului a organizat în zilele de 15 și 16 mai pelerinaje la mănăstirea Curchi pentru 150 de copii cu dezabilități și părinții acestora.

Alături de colaboratorii Direcției Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în frunte cu dna Tatiana Plucci, la această activitate au participat și membrii ASCO. Aceştia inițial s-au simțit puțin stingheriți, neștiind cum să fie de ajutor copiilor și părinților acestora, apoi însăși dragostea și compasiunea le-a ajutat să se implice cu dăruire pentru a face aceste zile cu adevărat frumoase și pline de bucurii pentru toți copilașii care au participat la aceste pelerinaje.

La mănăstirea Curchi pelerinii s-au bucurat de o primire călduroasă din partea obştii monahale a mănăstirii, primind atât hrană sufletească prin cuvintele de învăţătură ascultate şi prin rugăciunile pentru sănătate înălţate, cât şi hrană trupească prin participarea la agapa frăţească oferită de mănăstire.

Copiii și părinții acestora au trăit clipe pline de emoții pozitive și au plecat cu mai multă credinţă şi întăriţi sufleteşte prin harul revărsat de la sfintele moaşte şi icoanele la care s-au închinat.

„Am încercat să răspundem solicitării familiilor în care sunt copii cu nevoi speciale. Familii în care durerea nu încetează, dar şi povara pe care mulţi părinţi au acceptat-o cu multă smerenie drept cruce a vieţii.

Nădăjduim că această modestă implicare în vederea organizării unui pelerinaj să contribuie la împrospătarea şi înviorarea acestor categorii de oameni, care în mare parte nu-şi permit astfel de călătorii.

Or, s-a vrut nu doar deplasarea la o mănăstire, dar şi comunicarea cu ei, vorbindu-li-se despre cele sfinte şi ziditoare de suflet” – a menţionat părintele Vadim Cheibaş, protopop de Chişinău, sectorul I.

„Orice mănăstire este un loc de refugiu, de reculegere şi de meditaţie. Aici, la Curchi, mulţi vin să se rupă de tumult şi să guste din rugăciune mai în tihnă.

Ne-am bucurat să-i primim pe aceşti copilaşi, pe care dacă îi cercetezi dintr-o parte, te umpli de jale, căci sunt în grave boli şi neputinţe, dar când îi cunoşti şi comunici cu ei, te impresionează sinceritatea, puritatea şi dragostea ce o emană.

Ne-am străduit să le organizăm o zi de neuitat, iar în acest sens câţiva nevoitori au stat aceste zile în preajma pelerinilor, comunicând şi împărtăşindu-le din viaţa mănăstirii”, ne-a spus cu atâta compasiune pentru aceşti copii părintele stareţ de la Curchi, Arhim. Siluan (Şalari).

„Şase studenţi au fost implicaţi în această activitate, încât s-au organizat jocuri şi convorbiri de suflet cu copiii. Pentru unii tineri întâlnirea cu această categorie de copii a fost o experienţă ieşită din comun, fiind puşi pe gânduri şi începând să privească altfel la viaţă, la fericire, la sănătate… şi la alte aspecte ale vieţii.

Cei din jur trebuie să ştie că sunt astfel de oameni, care suferă şi poate au un singur vis – să-i lase durerile. Iar comunicând cu astfel de oameni la sigur îţi schimbi şi atitudinea faţă de viaţă, faţă de aproapele” – a spus părintele Octavian Moşin, preşedinte ASCO.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *