„Acum puterile cereşti împreună cu noi nevăzut slujesc“. Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite la Mănăstirea Curchi

Astăzi,  4 martie 2020, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Leon, Episcopul Cataniei, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite în Biserica „Sf. Irh. Nicolae” a mănăstirii.

După ce primele două zile ale Postului Mare au fost zile aliturgice, în ziua de miercuri în bisericile ortodoxe este oficiată pentru prima dată în această perioadă de post și pocăință, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Aceasta este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe și îi este atribuită Sfântului Grigorie Dialogul.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se oficiază numai în Postul Mare. În cadrul Liturghiei sunt folosite Daruri sfinţite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşite în sâmbăta sau duminica precedentă.

Părinţii Bisericii au rânduit săvârşirea Liturghiei Darurilor pentru că ea „se face în chip umbrit şi cu plâns, căci această celebrare este mai tainică“, precizează ierom. Makarios Simonopetritul. Ea nu are caracter de praznic şi reprezintă hrana duhovnicească necesară creştinului pentru a parcurge perioada Postului Mare.

„Căci iată, Preacuratul Lui Trup și de viață făcătorul sânge, în acest ceas intrând, va să se pună înainte pe această masă de taină, fiind înconjurat în chip nevăzut de mulțimea oștirilor îngerești. Și ne dăruiește nouă împărtășirea cu acestea, ca printr-însele, luminându-ne cu ochiul gândului nostru, fii ai luminii și zilei să ne facem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *