„Aceasta să o faceți intru pomenirea Mea!” Sfânta Liturghie din Joia Mare la Mănăstirea Curchi

„Să ne apropiem dar toți, cu frică, de masa cea de taină, să luăm pâinea cu suflete curate, petrecând împreună cu Stăpâ­nul, ca să vedem cum spală picioarele ucenicilor și să facem precum am văzut, plecându-ne unul altuia, căci așa a poruncit Hristos ucenicilor Săi…”

În Joia Mare, Prea Sfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar Mitropolitan, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia la Mănăstirea Curchi.

În Sfânta şi Marea zi Joi pomenim următoarele evenimente: Cina cea de Taină, adică instituirea Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor Apostolilor de către Domnul Hristos; rugăciunea cea mai presus de fire a Mântuitorului Iisus Hristos şi vânzarea Lui. În cadrul Proscomidiei, se scoate un Agneţ special din care se pregăteşte Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea grabnică a bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an. Sfântul Agneţ va fi pregătit special şi aşezat în chivotul de pe Sfânta Masă în ziua de marţi din Săptămâna Luminată.

„Liturghia euharistică este Liturghia smereniei Domnului, Liturghia dragostei Sale, testamentul iubirii Sale de oameni: „Aceasta să o faceți întru pomenirea Mea!” Şi, in adevar, la fiecare Sfântă Liturghie se reînnoiește jertfa intru amintirea Domnului, Care mereu se jertfește, ca mereu să ne sfințească și să ne tragă la Sine. Cu adevărat, nu este mai mare lucru pe lume decât acesta. Lucrare dumnezeiască, minune necontenită, piatra de poticnire: vezi pâine și vin și guști carne și sânge; iei o fărâmă și ai întregul neîmpuținat; este aici pe acest altar și în același timp pe toate altarele creștine din lume!,” ne spune pr.  Petroniu Tănase.

În această zi nu ar trebui doar să ne amintim de un eveniment care s-a produs acum 2000 de ani. Trebuie să-l trăim! În acest sens ne ajută fiecare Liturghie. Tot ceea ce Mântuitorul Hristos a rostit la Cina cea de Taină este actualizat acum. Rostul Sfintei Liturghii nu este să ne amintească de  nişte evenimente extraordinare pe care le-a săvârşit Hristos, ci să ne învețe să le trăim, să pregustăm Împărăția Cerurilor de pe acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *