Academia de Teologie și-a cinstit ocrotitorii spirituali prin liturghie arhierească

La data de 12 februarie 2020, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii spirituali ai Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, cu Binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și Rector al acestei instituții, Sfânta Liturghie fost oficiată de PS Episcop Siluan de Orhei, Vicar mitropolitan, prezent fiind și Secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș.

Capela închinată „Sfinţilor Trei Ierarhi” de pe teritoriul ATOM a adunat corpul pedagogic, seminarişti și studenți, veniți să-i cinstească în rugăciune pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Biserica spune despre Sfinţii Trei Ierarhi că: Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândeşte, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbeşte. Prin aceste trei caracterizări vedem că Biserica nu îi separă, ci îi gândeşte în comun ca trei lucrări exemplare pentru viaţa Bisericii. Aceşti eminenţi Părinţi ai Bisericii alcătuiesc un excelent exemplu de virtute şi viaţă, iar învăţătura lor va dăinui de-a lungul timpului.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat virtuțile Sfinților Trei Ierarhi. „După cum ne spune și slujba sărbătorii, cei trei ierarhi sunt treime pământească, diferiți ca persoane, dar uniți prin harul lui Dumnezeu. Sunt trei făclii ale Bisericii, care au răspândit lumina adevăratei credințe în toată lumea. Acești trei sfinți au urmat două căi de bază: calea spre Biserică și calea spre Școală. Astfel și toți studenții care vor să studieze Teologia, trebuie să le urmeze exemplul, pentru a ca să deveniți vrednici slujitori ai sfintelor altare”, a spus ierarhul.

Totodată, Episcopul vicar mitropolitan a transmis mesajul părintesc de felicitare și binecuvântare al Mitropolitului țării, ÎPS Vladimir, Rector al Academiei de Teologie Ortodoxă și Seminarului Teologic, urându-le tuturor să fie misionari adevărați ai Bisericii și să propovăduiască cu neînfricare Adevărul mântuitor al Evangheliei.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, elevii și cadrele didactice au avut bucuria de a asista la hirotonia întru preot a diaconului Eugen Pleșca, profesor din cadrul ATOM.

La final, Prorectorul ATOM, Prot. mitr. Vetcislav Cazacu, a  mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic.

Cântările la strană au fost oferite de membri grupului „Byzantion” din Iași, dirijat de Parintele Alexandru Grigoraș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *