A trecut la cele veșnice Stareța Mănăstirii Cuizăuca, Egumena Heruvima (Vârlan)

Am aflat cu multă întristare în această dimineață de trecerea la cele veşnice a Egumenei Heruvima (Vârlan), Stareța Mănăstirii de maici Cuizăuca cu hramul „Sf. Ierarh Vasile cel Mare”. Plecarea sa la Domnul constituie o grea pierdere atât pentru cinul monahal, cât şi pentru toţi cei care au cunoscut-o şi i-au fost alături pe parcursul vieții sale, în timpul rodnicilor ei nevoințe monahale.

Maica Stareță Egumena Heruvima a fost sufletul mănăstirii Cuizăuca în fruntea căreia a stat cu multă pricepere, așezământ monahal care a primit statut de mănăstire în anul 2005.

La Cuizăuca Maica Heruvima se simțea împlinită duhovnicește și căuta permanent să fie de folos și celor ce pășeau pragul acestui așezământ monahal, mulțumindu-se cu toate câte I le dădea Dumnezeu zi de zi și încercând să împlinească tipicul monahal după putință, așa cum mărturisea personal în vara trecută: „nicio avere, nicio funcție înaltă, nicio bucurie pământească nu poate fi egalată cu viața și trăirea monahală” (Maica Heruvima).

Din tinerețe Maica Heruvima a fost atrasă de viața monahală și cu binecuvântarea Domnului a pășit mai târziu pe această cale, la vârsta de 34 de ani.

Viața ei mărturisitoare a fost model de trăire în cinul monahal, aceasta datorându-se în special faptului că a trecut prin perioada foarte grea și de încercare pentru monahismul din țara noastră.

A prețuit mult mănăstirea Cuizăuca pe care a slujit-o și mai ales s-a îngrijit de starea ei. Multe valuri și furtuni i-au pus la încercare credința și statornicia acestei starețe smerite, blânde și iertătoare.

Preacuvioasa Maică Heruvima rămâne pentru noi toți, cei care am cunoscut-o şi prețuit-o, un chip monahal luminos, care şi-a dedicat întreaga viaţă cinului monahal, având o credință creștină profundă și mărturisitoare.

În aceste momente de întristare, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții şi Domnul vieții, să așeze sufletul roabei Sale, Egumena Heruvima, împreună cu drepții, în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe pentru obștea Mănăstirii Cuizăuca cu hramul „Sf. Ierarh Vasile cel Mare”,

 

† SILUAN

Episcop de Orhei,

Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove,

Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *